Béla
12 °C
27 °C

Robotharcosokkal tér vissza a Lost jócsaja

2011.10.06. 10:11
Hugh Jackman Rockyba oltott Transformerst forgatott, Michael Caine-ből nyugger Rambo lett. Nézhetünk a héten rossz Daniel Craig-horrort, szerb-svéd drámát és német krimit is.

Vasököl

A képregényfilmek Farkasa (oké, tudjuk, Rozsomák), Hugh Jackman 9 milliós gázsiért vállalt be egy haknit a Vasökölben, ami valójában csak a Rocky kisgyerekkel és Transformerekkel turbózott családi változata. Nem véletlenül: a rendező az Éjszaka a múzeumban-kaliberű filmekre szakosodott Shawn Levy. A sztori annyi, hogy a félresiklott életű bokszoló egy lelkes kölyök kedvéért bunyózni tanít egy ócskavasat, amivel sikeresen meghódítja a Lost-rajongók kedvencét, Evangeline Lillyt. A Varietynek bejött: "Bár a történet a jövőben, high tech robotok között zajlik, ez még mindig egy jó kis régivágású, apa-fia dráma". A Hollywood Reporternek viszont nem: "Bántóan újrahasznosított mese a nagy akaraterő-próbáról az akciósci-fik rajongóinak ízléséhez igazítva, főszerepben a lecsúszott apával és a régen látott fiával." (IMDb: 7,1 pont, Rottentomatoes: 62 százalék)

Álmok otthona

Jim Sheridan eddig egész szép rendezői karriert futott be ír témájú, díjhalmozó filmjeivel (A bal lábam, Apám nevében, A bunyós), az új család költözik a kísértetházba-típusú thriller viszont nem az ő műfaja. Hiába igazolta le Daniel Craiget mellé Rachel Weiszt és a Naomi Wattsot is egy misztikus nyomozáshoz, a kritikusok szétszedték a filmet. "A felvonultatott hírességek ellenére ez a film az álmok helyett a szunyókálás otthona lett" - írja a Hollywood Reporter, az Entertainment Weekly viszont nem óvatoskodott: "Nyakatekert szemét." (IMDb: 5,6 pont, Rottentomatoes: 7 százalék)

Harry Brown

Mikor már azt hinnénk, hogy a nyugdíjazott halálosztók témában Charles Bronson életműve, Stallone John Rambója, Clint Eastwood Gran Torinója és Liam Neeson Takenje után semmi újat nem lehet elmondani, jön a kétszeres Oscar-díjas Michael Caine és a régi lövöldözős filmjei emlékére leforgat egy csodálatos bosszúdrámát a drogos huligánokat fegyelmező exkatonáról. Bár a Harry Brown Daniel Barber első rendezése volt, a film tavaly elhozta a legjobb brit filmért járó Empire Awardot, és minden kritikus körberajongta: "Michael Caine még egyszer megmutatta az akcióhős énjét. Charlers Bronson is büszke lehetne a Harry Brownra" (Orlando Sentinel), "Caine kifogástalan játéka nélkül ez a film elképzelhetetlen." (Minneapolis Star Tribune).  A Boston Globe viszont nem volt oda érte: "Kár, hogy a régóta népszerű Torta- és A ravasz, az agy-típusú, cselszövős krimik után a brit filmgyártás most egy öreg polgárőr drámájával jelentkezett." A mindössze 7,3 millió dollárból forgatott film a tavaly áprilisi premierje óta 10,3 milliót szedett össze a pénztáraknál. (IMDb: 7,3 pont, Rottentomatoes: 65 százalék)

Néma csönd

"1986-ban a 11 éves Pia piros biciklijét az otthonához közeli búzamezőn találták meg, majd a szomszédos tóban bukkantak a holttestére. Napra pontosan 23 évvel később, ugyanazon a búzamezőn szintén egy piros biciklit találnak az arra járó munkások, és a Wighamm házaspár ráismer 13 éves lányuk, Sinikka kerékpárjára" - így indul a Néma csönd című krimi, amiben a főszereplő az a nyugalmazott rendőr (Burghart Klaußner), aki az első gyerekgyilkos után nyomozott, de sosem sikerült elkapnia, viszont a film noirok hagyományaihoz hűen összemelegszik az áldozat anyjával. A filmet itthon már a Titanic fesztiválon is bemutatták korábban. (IMDb: 6,9 pont, Rottentomatoes: -)

Egy szép, szép világ

Nincs új premierhét skandináv film nélkül, bár a mostanit a Cirkofilm helyett az Anjou Lafayette mutatja be és a svédek mellett szerbek és németek is dolgoztak a stábban. A díjhalmozó rendező, Oleg Novkovic ezúttal egy lepusztult bányászvárost mutat be, ahol a bokszolóból kocsmárossá vedlő King minden nőt megkap. Ebből adódnak a bonyodalmak is: a börtönből frissen szabadult Ružica pont a Királlyal folytatott viszonya miatt ölte meg a férjét, ám a bokszbajnok időközben teherbe ejtette Ružica lányát, Rosát. A lány apjáról pedig hamarosan kiderül, hogy maga King az. A balkáni és skandináv filmes hagyományokat a görög tragédiákkal ötvöző Egy szép, szép világ Locarnóban, a Festrojanon és  a Mar del Plata-i filmfesztiválon is díjat nyert. (IMDb: 7 pont, Rottentomatoes: -)