A magyar terrorelhárítás lefoglalta Brad Pitt fegyvereit

2011.10.10. 18:50 Módosítva: 2011.10.10. 18:50

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai hétfő hajnalban csaknem száz éles lőfegyvert foglaltak le egy vecsési vámszabad területen - mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. A 85 lőfegyvert tartalmazó küldemény (amely többek között gépfegyvereket, géppuskákat, pisztolyokat és távcsöves puskákat is tartalmaz) vasárnap érkezett egy ferihegyi raktárba. Az arzenált Brad Pitt zombifilmjének forgatásán használták volna, de a World War Z producere, Adam Goodman az RTL Klubnak elmondta: a fegyverek lefoglalása nem hátráltatja a forgatást.

Titkos adatgyűjtés eredményeként

A TEK főigazgatójának tájékoztatása szerint az egyebek mellett katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat tartalmazó ládákat szállító repülőgép még szombaton érkezett Londonból a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, amjd a kirakodás után azonnal elrepült. A fegyvereket vasárnap egy szállítócég juttatta el egy vecsési vámszabadterületre, de ott a TEK munkatársai „titkos adatgyűjtés eredményeként" hétfő hajnalban lefoglalták.

Hajdu János hozzátette: két héttel az október 23-i ünnepségek előtt semmilyen éles fegyver behozatalát nem engedélyezte volna a filmforgatáshoz.

Emberéletet követelő Pitt-film

A Trója 2003-as máltai forgatásán George Camilleri testépítőnek egy gályáról kellett vízbe ugrania az egyik grandiózus csatajelenetben, de lábsérülést szenvedett. A kórházban összecsavarozták, de otthon vérrög keletkezett a lábában és infarktust kapott, amit már nem élt túl. Brad Pitt pont ebben a filmben játszotta a félisteni erejű Achillest, akit csak a sarkán lehetett megsebezni.

A TEK főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a brit rendőrséggel. Bodnár Zsolt hangsúlyozta: a fegyvereket a magyar jogrend szerint nem hatástalanították. Ezt a sajtótájékoztató után éleslövészeten mutatták be. A lefoglalt fegyveres ládákban lőszert nem találtak a TEK munkatársai – mondta Hajdu János. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy hatástalanítás címén a fegyverek csövébe egy-egy csavart tekertek, amit egy kulccsal, néhány mozdulattal el lehet távolítani.

Zombik ellen kellett a fegyver

A Brad Pitt főszereplésével, 125 millió dolláros költségvetésből készülő World War Z-t Max Brooks azonos című regénye alapján forgatja Magyarországon Marc Forster rendező. Az Index értesülései szerint a film moszkvai autógyári zombimészárlását forgatják Budapesten, egy kőbányai konzervgyárban, a szereplők egy része katonai egyenruhát visel majd. A történet szerint a zombikkal csak úgy lehet elbánni, ha maradandó károsodást okoznak a gerinccsatornájukban: ez lehet fejlevágás, torkon szúrás, de tűzfegyverrel okozott fejlövés is.

Akiket filmforgatáson, éles fegyverrel lőttek le

  • Brandon Lee tragikus halálát minden filmgeek ismeri. Bruce Lee fiát 8 nappal a Holló 1993-as forgatásának befejezése előtt érte halálos baleset. Sokáig élt a mítosz, hogy abban a jelenetben, amikor Top Dollarék rálőnek a főhősre, vaktöltény helyett éles lőszer került az egyik pisztolyba. Később azonban kiderült, Michael Massee lövése okozta a tragédiát, annak ellenére, hogy ő nem is fogta rá Lee-re a fegyverét: a golyó gellert kapott és a színész gerincvelőjébe fúródott. A film még hiányzó jeleneteiben Chad Stahelski és Jeff Cadiente helyettesítette Brandon Lee-t.
  • Angola fővárosában, Luandában 2007-ben két színész annyira élethűen adta elő egy krimi bankrablós jelenetét, hogy a helyi rendőrök igazi, felfegyverzett bűnözőknek nézték őket és mindkettőjüket megölték. A lövöldözésben három másik színész is megsérült. A rendező, Radical Liberio szerint produkciós cége, a Banda Mulundi minden szükséges engedélyt beszerzett.