Brad Pittnél kávéztunk

2011.10.11. 15:49

A kőbányai Globus-konzervgyár körül ólálkodtunk kedden. A múlt századi ipari létesítmény, aminek Brad Pitt készülő zombis filmjében egy orosz épületkomplexumot kell eljátszania, láthatatlan rendőrökkel van körülvéve. Néha felbukkannak a lőrésszerű, leláncolt kapunyiladékokon, vagy ott téblábolnak az épület oldalánál, de annyira feltűnésmentesen, hogy a járókelők egy része nem is tudja, mi folyik ott: pedig a sok mű- és zombivérrel együtt a World War Z forgatása.

Néhányan azonban értesültek a forgatásról. A Maglódi u. és a Kocka u. sarkán lévő büfés például annyit elmond kávékészítés közben, hogy reggel 6:30 óta nyitva van, és bizony látta a statisztákat bemenni az épületbe. Nagyon sokat: több százat.

A négy hetes helyszíni forgatásra felállványozott épület fölött néha láthatóvá válik egy darus kamera (krán), aztán megint semmi.

A villamosmegállóban tébláboló diákság lakonikus az eseménnyel kapcsolatban. Igen, hallották, hogy Brad Pitt forgat abban a nagy épületben, de ez annyira nem érdekli őket.

Az egyik oldalsó kapu kicsit tágasabban volt nyitva. Előtte is rendőrök álltak, de a hátuk mögött beláttunk az udvarra, ahol – a nagy messzeségben - tetőtől-talpig katonai ruhába öltözött figurák cigarettáztak kedélyesen, köztük csak Törköly Leventét ismertük fel. A történt szerint ők vagy a túlélő orosz katonák, vagy a veterán zombivadászok lehettek.

A kutyasétáltatók és helyi lakosok is épp csak gyors pillantást vetnek a security-feliratra. Az egyik járókelő, mikor megkérdeztük, hallott-e a forgatáshoz szállított fegyverek lefoglalásáról, kiröhögött. "Hallottam róla - mondta -, de nem értem, ki fél ennyire. Minek ez a nagy hacacáré? Hisz ezek csak zombik."