Van Damme-ék a csecsen elnök születésnapján vendégeskedtek

2011.10.13. 09:37
A radikális és véreskezű hadúrnak, Ramzan Kadirov csecsen elnöknek hatalmas szülinapi partit csaptak: Jean-Claude Van Damme és Hilary Swank voltak a sztárvendégek. A celebeket a Human Rights Watch támadta.

A csecsen elnök, Ramzan Kadirov nem akart nagy felhajtást a 35. születésnapjára a saját bevallása szerint, de ez nem akadályozta meg a barátait, hogy összehozzanak egy sokmillió dolláros rendzvényt. Jean-Claude Van Damme és az Oscar-díjas Hilary Swank voltak az est melegepetései, akiket jelenlétükért komolyan támadtak.

Kadirov és Van Damme
Kadirov és Van Damme
Fotó: Str

Mennyire rossz ember Kadirov?

Ramzan Kadirov apjától, Ahmed Kadirovtól vette át Csecsenföld irányítását annak 2004-es meggyilkolásakor. Ramzan Kadirov le sem tagadhatja apját: személyéhez köthető számos kínzás, nemi erőszak és rablás. Ezek ellenére 2011 februárjában a parlament rendkívüli ülésén résztvevő 41 képviselő egyhangúlag szavazta meg Kadirov második elnöki megbízatását. Egyes beszámolók szerint azok a vérengzések, amelyek Kadirovval hozhatók összefüggésbe, Putyin számára is ijesztőek. Felröppent a hír, hogy Moszkva meg akar szabadulni Kadirovtól, mielőtt a föderáció számára kínossá válnának a csecsen vérengzések.

Kevin Costner is hivatalos volt az október 5-i eseményre, de a Hatfields and McCoys produkciós kötelmeire hivatkozva visszautasította a meghívást. Eva Mendes és a kolumbiai énekes, Shakira is hivatalosak voltak, de nem tudtak elmenni. Mendes szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a színésznő soha nem is tervezte, hogy részt vesz, mert nem ért rá.

A Human Rights Watch emberi jogokért felelős szervezet felszólította a celebeket, hogy fizessék ki azt a pénzösszeget, amelyet honorárium gyanánt kaptak a szereplésükért. "Ramzan Kadirov az emberi jogokat lábbal tipró társasághoz köthető. Méltánytalan, hogy hírességek az ő szórakozását pénzelik. Jelenlétükkel a hírességek támogatják az imázsát, egyszersmind legitimálják egy brutális rezsim vezetését. Azon kívül egy ilyen pazar show pénzelése Csecsenföldön eltereli a figyelmet a megszámlálhatatlanul sok szenvedőről, akik az emberi jogok megsértésének áldozatai” - nyilatkozta a szervezet.

A showműsorban Kadirov vidáman táncolt, a meghívottak pedig tapsoltak nekik, köztük az életunt Van Damme is. Íme a videó:

Az Emberi Jogok Alapítványa azt állítja, hogy Jean-Claude Van Damme egy emelvényen állva azt mondta: „Szeretlek, Mr. Kadirov”, míg Swank örvendezett, hogy Groznijban lehet, és boldog születésnapot kívánt Kadirovnak. Swank beszéde után a brit Vanessa Mae fél millió dollárért lépett fel. Volt tűzijáték, és voltak artisták is. Az ünnepséget a Sunza folyón úszó színpadon tartották. A Kadirovról készült fotókat az egész városban bemutatták.

Az emberi jogok aktivistái már az esemény előtt hangot adtak aggodalmuknak. Hilary Swank menedzsere, Jason Weinberg elküldött ugyan egy e-mailt, melyben megfogalmazta, hogy Hilary nem tervez elmenni a csecsenföldi partira, de mind Swank, mind Van Damme látható a fényűző eseményről készült fotókon és az erről készült YouTube-videón is.

“Hilary Swanknak nyilvánvalóan joga van ahhoz, hogy kiérdemeljen egy ilyen mulatságot, ám ez inkább a megvesztegethetőségét hangsúlyozza, főleg azután, hogy nem óhajtott jelen lenni - nyilatkozza Halvorssen - Vajon elfogadott volna egy meghívást Pinochettől is? Vagy az al-Kaidától? Emlékezzünk csak Mariah Carey, Nelly Furtado, Beyoncé és az 50 Cent esetére, hogy miután Kaddhafi családjának énekeltek sokmillió dollárért, kegyvesztetté váltak.”

Kadirov azt állította, hogy az ünnepséget a Kreml finanszírozta, Csecsenföld fővárosának, Groznij alapításának 193. évfordulója alkalmából. Az évforduló és az ő születésnapjának egybeesése egyszerű véletlen. A brit The Telegraph állítása szerint Kadirov bizonytalannak tűnt, amikor megkérdezték, ki finanszírozta a partit: "Allah adta a pénzt. Amúgy nem tudom, jött valahonnan.” Sem Weinberg, sem Van Damme nem válaszolt a Hollywood Reportet kérdéseire.