Emma
9 °C
26 °C

A rendőrség nem hallgatja ki Brad Pittet

MTI/Index
2011.10.14. 13:22

"Jelenleg nincs olyan adat, amely indokolttá tenné Prad Pitt kihallgatását a lefoglalt fegyverekkel kapcsolatban" - jelentette ki  Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, cáfolva a Blikk információját. A szóvivő elmondta: a lefoglalt fegyvereket szakértők vizsgálják, és a lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés miatt tett feljelentés alapján az üggyel kapcsolatban mindenkit kihallgatnak, akit szükséges, és minden dokumentumot beszereznek.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója hétfőn sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy munkatársai aznap hajnalban száz éles lőfegyvert, köztük katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, és távcsöves puskákat foglaltak le egy vecsési vámszabad területen. A fegyverek Londonból érkeztek repülővel múlt szombaton a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A Brad Pitt főszereplésével és társproduceri felügyelete alatt Budapesten készülő World War Z stábja Gajdos Béla fegyverszakértőt bízta meg a fegyverek biztonságos kezelésével. Gajdos kedden azt nyilatkozta, hogy rendőrségi engedéllyel hozták be az országba a lefoglalt puskákat, és az összes fegyverben volt egy szűkítő, így mindegyik csak vaktölténnyel volt működtethető. Hozzátette: a fegyverek tulajdonosa angol, így azok az angol jognak megfelelően lettek átalakítva, és a magyar rendőrök kicsavarták a szűkítőket a fegyverekből, azaz ők alakították át élessé.

Steiner Iván filmes fegyverszakértő szerdán azt nyilatkozta az Indexnek: véleménye szerint nem feleltek meg a fegyverek a nemzetközi elvárásoknak, hisz annak az az alapja, hogy a fogadott ország hatástalanítási szabályzatát teljesítsék. A magyarnál alapkövetelmény, hogy a fegyver a cső átalakítása után visszafordíthatatlanul alkalmatlan legyen éles lőszerrel történő működésre. Ráadásul az angolé sem enyhébb a magyar szabályzatnál.