Luc Besson filmje nyitotta a római filmfesztivált

2011.10.28. 10:27

Luc Besson Aung Szan Szu Kji Nobel-békedíjas burmai ellenzéki vezetőről szóló filmjével kezdődött el a római filmfesztivál.

A csütörtök este bemutatott életrajzi film főszereplője Michelle Yeoh malajziai színésznő, aki a Tigris és sárkányban is szerepelt.  A római auditóriumban - egy Renzo Piano tervezte modern komplexumban - tartott premieren a filmcsillag és a rendező is megjelent a vörös szőnyegen.

"Miután elolvastam a forgatókönyvet, sírtam, majd lemondtam a következő 18 hónapra szóló kötelezettségeimet, nehogy más rendezők kaparintsák meg a projektet" - mondta sajtótájékoztatón Luc Besson.
A The Lady című életrajzi dráma sokkal inkább Aung Szan Szu Kji magánéletére, semmint politikai tevékenységére összpontosít. "Engedélyt kértünk a családtól a forgatáshoz, rábólintottak, sőt a politikus egyik fia már látta is a filmet" - mondta a rendező.

A forgatás Thaiföldön zajlott, Aung Szan Szu Kji angol férjét, Mickeyt David Thewlis alakítja. Michelle Yeoh fogyott a film kedvéért, így alakja is jobban emlékeztet a politikusnő törékeny alkatára. Burmai nyelvet is tanult, és archív dokumentumok százaiban merült el, hogy többet megtudjon a katonai rezsimmel szembeszálló Nobel-békedíjas nőről.

A római filmfesztiválon péntektől 15 film versenyez a legjobbnak járó Marcus Aurelius-díjért, a nemzetközi zsűrit Ennio Morricone vezeti. A közönség és a szakma Steven Spielberg, Martin Scorsese és több francia, valamint olasz rendező művével is találkozhat.