Jolie-ról fantáziálnak Brad Pitt fázós katonái

2011.10.30. 21:00
A pajzsfalba állított zombiölő és a hullarabló tini után egy katonastatiszta is írt nekünk a World War Z forgatásáról, ahol volt, aki olvasnivalót csempészett be az éjszakai jelenetbe, más meg arról beszélt, milyen pózban szexelne Angelina Jolie-val, amíg Brad Pitt a konzervgyárban rohangál a műhóban.

„Én egy orosz katonát játszom, a héten a film végi legnagyobb csatát vettük fel a kőbányai gyár udvarán, éjszaka – írta nekünk egy horrorpeti álnéven jelentkező olvasónk. – Ehhez a Moszkvában játszódó jelenethez hétszáz statiszta kellett, gyerekek, öregek, civilek és katonák vegyesen. A forgatás fénypontja az volt, hogy maga Brad Pitt is megjelent (a Nagy Ember, ahogy a stábtagok hívták, de mi csak Bradpityunak neveztük). Egyik alkalommal előretolakodtam a tömegben, és 3 méterre álltam tőle, amikor befutott közénk, és pár lelkesítő szót kiabált az első sorban álló fegyvereseknek, mint Mel Gibson a Rettenthetetlenben."

A statisztáskodó lányok és fiúk is egyetértettek abban, hogy a körszakállat növesztett Brad nagyon jól néz ki, holott pár év múlva már 50 éves lesz. Magas, kisportolt srác, akinek nagyon jó Mad Max-filmes jelmeze van, a vastag téli sapka és ruha mellé ráadtak egy autós lábtörlőből eszkábált mellvértet meg gumiabroncsból készített vállvasat. Az egyik srác azt mondta, ő még Bradet is simán bevállalná az ágyban, pedig nem is volt meleg. Azért a többi statiszta inkább arról fantáziált, milyen pózban csinálná meg Angelina Jolie-t, amíg a férjura a forgatáson van, a gyerekek meg a dadussal.

tk3s xposure 05082011 as01mt 0111
Fotó: Xposurephotos.com

Persze munka is volt bőven. A magyar rendezőasszisztensek többször is elmondták, hogy most mindannyiunknak színészkedni kell, mintha csak főszereplők lennénk, mert a rendező látni akarja az arcunkon a félelmet, a fáradtságot és a haragot, ugyanakkor azt is, hogy fázunk, de elszántak vagyunk a zombik elleni harcban. Ezen azért mosolyogtunk, mert ennyi mindent nem lehet belesűríteni egy arckifejezésbe. A fáradtsággal és a haraggal amúgy hajnalban már nem volt gond, mert az éjszakai forgatásokra általában az a jellemző, hogy a délutáni műszakkezdéstől az éjféli ételosztásig mindenki nagyon lelkes, a szünetekben megy a nevetgélés meg a sztorizás, a hajnali órákra viszont már a cigizés is fárasztó, és mindenki nagyon nyűgös.

A csatajelenet amúgy eléggé B-kategóriás, és még zombik sincsenek benne. Jó sokat kell majd dolgozni rajta a speciális effekteseknek. A legtöbb statiszta „harci hajléktalan”, azaz usankát, levágott ujjú kesztyűt meg bálás ruhavásáron vett, béna kabátokat hordanak, ami azért jó, mert elfér a zsebében egy könyv is, és olvashatnak a díszletek között is, ha nem történik semmi (mi, katonák sajnos csak beszélgetni tudtunk). Mondjuk nem tudom, ki tud úgy olvasni, hogy a pofájába világít egy csomó reflektor, orrfacsaró az égett gumiszag és tízpercenként bekapcsolják a szélgépeket, amelyek olyan szappanhabdarabkákat fújnak az udvarra, hogy az messziről hóviharnak látszik.

tk3s xposure 05082011 as01mt 0101
Fotó: Xposurephotos.com

A télkabátos csövesek is ugyanúgy fel vannak fegyverezve, mint a katonák. Mindenkinek van egy lándzsája vagy csatabárd alakúra vágott lapátja, kaszából és fűrészből gányolt alabárdja, pajszere, ipari kalapácsa, pengés hokiütője vagy szöges golfütője. De nem hiányzik a zombifilmekből ismerős balta és baseballütő sem. A fegyvereket sokszor cserélik az asszisztensek, elveszik a hosszabbakat és a kiemelt statisztáknak adják, és csak valami béna csákányt adnak helyette. Mondjuk arra jól lehet támaszkodni a szünetekben. A szerencsésebbeknek nagyon vagányul kinéző pajzs is jutott, amiket a kocsik lökhárítójából csináltak."

Hova tűntek Brad Pitt puskái?

Olvasói beszámolóinkból sokadszorra is az derül ki, hogy a World War Z filmváltozatában lőfegyverek helyett inkább kézifegyverekkel, botokkal, alabárdokkal és pajszerekkel harcolnak a túlélők a tömegjelenetekben. Bár korábban lövöldözés is volt a konzervgyárban az előző hetekben, az iparági pletykák szerint valószínűleg közel sem annyi, mint amennyit eredetileg terveztek. A Terrorelhárító Központ lefoglalós akciója és a csőszűkítővel felszerelt fegyverek körüli szakértői vita miatt ugyanis több hetet csúszott a forgatás az előzetes tervekhez képest.

„A végső harc úgy nézett ki, hogy a gyár udvarán fésű alakban felsorakoztatták a statisztákat. A fésűfogak voltak a sárga szalaggal megjelölt, lándzsás öregek, a fogak végében pedig tizenévesek álltak. Brad Pitt egy csapattal kintről rohan be a fésűfogak közé, a zombik meg majd a végleges változatban őt követik buta módon, mert a fiatalok húsát szeretik, így a lándzsás papák, akikkel nem törődnek, fejen tudják szúrni őket. A gyerekek mögött áll még egy tartalék fegyveres csapat is, akik kinyírnak minden zombit, aki odáig életben marad.

Az udvart amúgy nagyon látványosan rendezték be. Volt ott lezuhant katonai helikopter meg műhóval beszórt autóroncs is, a szerencsésebb statiszták annak támaszkodhattak, ha épp állt a forgatás. Mondjuk később megszívták, mert az autóroncsba csöveket raktak a pirotechnikusok, és felgyújtották az egészet a hátunk mögött lévő épülettel együtt. Ez nemcsak látványos volt, de jó meleget is adott a hajnali órákban. És az egyik filmőrült srác később elmondta, hogy a tűz mellett nem csövesruhás statiszták álltak, hanem magyar kaszkadőrök, akiket azért küldtek oda, hogy senki se boruljon bele félkómásan a tűzbe.

Állítólag ott volt az a Piroch Gábor is, aki régen Schwarzenegger kaszkadőre volt, és amikor nem forgott a kamera, a régi kaszkadőrmelókról beszélgettek, meg a hollywoodi filmek bevételeiről. A gyárudvar túlsó felén, ahol kiégett autók, elakadt tankok, tábori gulyáságyúk meg halottakkal színig töltött villamoskocsik voltak, most nem volt forgatás, ott az előző héten forgattak.

A végére még annyit, hogy a statisztáskodás nagyon fárasztó dolog, ugyanakkor nagyon jó buli. Sokan vagyunk, de mindig akadnak kisebb csoportok, akik valami nagyhangú mókamester köré csoportosulnak. Ők általában már az első forgatási nap óta dolgozó „veteránok”, akik kicsit lenézik az újoncokat, és jól kibeszélik őket. Tőlük lehet olyan városi legendának is beillő sztorikat hallani, hogy egy orosz katonát alakító srác állítólag annyira beleélte magát a szerepébe, hogy már a statisztákat szállító buszon elkezdett vodkázni. Összetépték az aznapi szerződését és örökre kidobták a filmből.

Egy lány állítólag azért hagyta ott a filmet, mert egy tömegjelenetben statisztának jelentkező csövesek mellé került, és a tetvek meg a bolhák átugráltak a lány ruhájára. A zombik között már kevesebb lány van, de róluk azt pletykálják, hogy ha bevállalják, hogy kopaszra nyírják a hajukat a gyorsabb sminkelés érdekében, azért naponta 50 ezer forintot kapnak, míg a „mezei” statiszták csak 8 ezer forintot, amihez van, hogy napi 12-14 órát is talpon kell lenni.”

Ön is statiszta a World War Z-ben? Brad Pitt mellett kell feküdnie hullaként? Vagy ön mellett is elfutott a híres sztár? Küldjön anonim élménybeszámolót erre a címre!

Kőbányai zombiháború 150 millió dollárból

Sok csúszással, szigorú titoktartással és egy fegyverek miatt őrjöngő Brad Pittel kezdődött meg október elején a World War Z című, 150 millió dolláros költségvetésű zombis szuperprodukció forgatása Budapesten, egy kőbányai konzervgyárban. A filmet Max Brooks azonos című bestsellere alapján rendezi a legutolsó Bond-filmet, a Quantum csendjét jegyző Marc Forster. A főhős, Gerry Lane ENSZ-alkalmazott (ő lesz Brad) egy világméretű zombijárványt követően a túlélőkkel készít interjúkat, így a néző fokozatosan tudja meg, hogyan pusztult ki a fél emberiség. A forgatókönyvet a Babylon 5 és a legjobb Pókember-képregények atyja, J. Michael Straczynski írta. Az orosz katonákat, a zombijárvány moszkvai túlélőit és az agresszív élőholt sereget több ezer magyar statiszta alakítja a filmben, őket még augusztusban toborozták össze.