A Sorsügynökség miatt perelnek Philip K. Dick örökösei

2011.11.04. 17:37

Dick örökösei beperelték a 2011-ben bemutatott Sorsügynökséget (kritika itt) gyártó Media Rights Capital-t és a filmet rendező és író George Nolfit (aki ráadásul a producere is volt), azt állítva, hogy sem a cég sem Nolfi nem hajlandó jogdíjat fizetni a Sorsügynökség című novella felhasználásáért. A filmesek álláspontja szerint a novella szabadon felhasználható, így semmiféle jogdíjfizetésre nem kötelezhetik őket.

05

Az örökösök állítása szerint Nolfi 2001-ben vette fel velük a kapcsolatot, és szerette volna megvásárolni Dick 1953-ban írt, The Adjustment Team című novellájának filmjogait. A történetben pár "sorsügynök" a közönséges halandók életét igazgatja egy nagy cél érdekében. Az örökösök megegyeztek a producerrel, és évente mindössze 25 000 dollárért cserébe átadták neki a filmjogokat (addig kellett fizetni az éves summát, míg a film el nem készült, azaz 250 000 dollárt ) valamint kaptak egy ígéretet arra nézve, hogy ha a film valóban elkészül, az örökösök ezek felül egy nagyobb összegben részesülnek.

Nolfi és a MRC a film 2011 márciusi premierje után nem sokkal azt állították, hogy problémás a kisregény jogainak helyzete, így az évente fizetett 25 000 dollárin kívül nem hajlandók fizetni egy vasat sem. Az örökösök a keresetben azt állítják, a filmesek kihasználták a Dick nevével járó hírnevet, és az eredeti megállapodásnak megfelelően el is készítették a filmet, aminek bevételi után most ideje lenne rendezniük a számlát.

"Úgy látszik, a Sorsügynökség története túl mélyen érintette a producert, és azt hiszi, a valóságban is megváltoztathatja a tényeket, és beleszólhat abba, milyen véleménnyel van a jogdíjról az amerikai jogvédő hivatal." A MRC véleményét nem ismerjük a vádról, de az biztos, hogy egy 1953-ban íródott történetet még nem lehet szabadon felhasználónak tekinteni (az USA-ban az 1923 és 1963 között keletkezett művek esetében a mű keletkezésétől eltelt 95 év lejárta után lehet annak tekinteni).