Guillaume Canet lett a legjobb színész Rómában

2011.11.05. 14:48

Guilllaume Canet francia színész Cédric Kahn Une vie meilleure (Egy jobb élet) című, az adósság pokláról szóló filmjében nyújtott alakításáért kapta a legjobb színésznek járó díjat a 6. Római Filmfesztiválon.

A legjobb filmnek járó Marcus Aurelius-díjjal az Un cuento chino (Kínai történet) című argentin játékfilmet jutalmazták. Sebastien Borensztein keserédes komédiája egy a szokásokhoz ragaszkodó, magányos drogériásról szól, akinek életét egy fiatal kínai érkezése váratlanul teljesen felborítja.

000 Par6634376
Fotó: Claudio Peri

Claude Miller francia filmrendező, producer és forgatókönyvíró, aki a Voyez comme ils dansent (Lássátok, hogy táncolnak) című alkotással szerepelt a fesztiválon, a seregszemle Ennio Morricone filmrendező elnök által vezetett zsűri díját kapta pénteken.

Az idei római filmfesztivált heves viták és a sztárok távolléte jellemezte. Giancalo Galan olasz kulturális miniszter, akit állítása szerint nem hívtak meg a rendezvényre, úgy vélte, a fesztivált meg kell szüntetni, hogy ne zavarja a velencei mustrát, és csupán filmvásárra kell szorítkoznia. Piera Detassis, a fesztivál művészeti igazgatója szerint viszont filmvásár nincs fesztivál nélkül, és nincs szó bezárásról.

A 12,5 millió eurós (3,8 milliárd forintos) költségvetésű fesztivál nem vonzza a sztárokat: idén mindössze Richard Gere, Kristin Scott-Thomas és Maggie Gyllenhaal vonult végig a vörös szőnyegen. A versenyprogramban a négy olasz filmen kívül mindössze egy filmet sikerült a világpremier előtt bemutatni: a német Leander Haussmann Hotel Lux című alkotását.