Mozilovag csap le a kamerás kalózokra

2011.11.11. 12:30 Módosítva: 2011.11.11. 13:08

A magyar forgalmazók és moziüzemeltetők bekeményítettek a torrentezők elleni harcban: november 17-től négy héten át a Filmlovagok nevű csoport fog járőrözni a budapesti mozikban. A Filmforgalmazók Egyesülete, a Mozisok Országos Szövetsége és a ProArt – Szövetség a Szerző Jogokért egyesület segítségével életre hívott csapat tagjai beülnek majd a vetítésekre és kiszűrik az illegális felvételek készítőit, akik - ahogy a UIP közleményében olvasható -, ma már akár egy mobiltelefonnal is készíthető kiváló minőségű kalózvideót készíthetnek a mozifilmekről.

A Filmlovagok csapata civil ruhás, filmrajongó vamzerek helyett a premier előtti vetítéseken egy ideje már megszokott, éjjellátó szemüveggel felszerelt, kigyúrt biztonsági őrökből áll. „Ők eleve profik, mivel többen is évekig dolgoztak a mozik biztonsági szolgálatában. Egyenruhájuk lesz, jól látható módon fognak bemenni a termekbe. Reméljük, hogy már a puszta megjelenésüknek is visszatartó ereje lesz" - mondta el Mester György, az illegális felvételek elleni harc egyik szervezője. A csapat hamarosan bemutatja a Filmlovagok moziplakát stílusban elkészített reklámposzterét is, amin természetesen csupa nagydarab lovag feszít majd.

A kalózok miatt tolódtak a hazai premierek

A filmforgalmazók egyébként már idén júniusban is hadat üzentek a torrenthuszároknak: akkor a Warner Bros. mutatta be az amerikai bemutatónál később Magyarországon a filmjeit. Még most is van példa csúszásokra, bár azóta nem csak egy stúdióhoz köthető. Ezzel az eredeti szándék szerint a magyarnál jóval erősebb, és fontosabb piacok mozis bevételeit védik. Korábban ugyanis pont a magyar mozikból került fel a torrentsite-okra több gigaköltségvetésű film (például a Másnaposok 2) angol nyelvű verziója (az eddigi nyomozás szerint valószínűleg az Arénából vagy Lurdyból, ahol feliratosan vetítették a filmeket). Magyarországihoz hasonló intézkedéseket hoztak Mexikóval szemben is.

Mivel ezeket a pénteki amerikai filmpremiereknél egy nappal hamarabb, csütörtöktől (esetleg elővetítésben ennél is korábban) kezdik vetíteni a magyar mozik, egyetlen korrupt mozigépész miatt a fél világ láthatja a premierfilmeket.

Kis ország, sok kalóz

Magyarországot a filmstúdiók és a szerzői jogokat védő szervezetek az erősen fertőzött országok közé sorolják az illegális letöltések tekintetében. Egy 2004-es felmérés szerint mindössze Oroszország és Kína előz meg minket. Az említett szervezetek becslése szerint a potenciális bevételek 76 százaléka vész el a torrentsite-ok, az illegális másolóüzemek és az egyéb szerzőijog-sértések miatt. A helyzet az utóbbi években valamit javult, de a magyarok torrentszeretetét jól mutatja, hogy a legnépszerűbb magyar torrentkereső a 26. legnagyobb ilyen jellegű oldal az egész világon.

Egy 2009-es felmérés szerint a letöltők 92 százaléka sem a torrentezés előtt, sem után nem nézi meg a filmet moziban, és nem veszi meg dvd-n sem. Vagyis soha egyetlen fillért sem fizet a szórakozásért. Becslések szerint csak tavaly 25,6 milliárd dollár bevételkiesést okoztak a torrentsite-ok Hollywoodnak, így egy rosszul szabályozott piac, vagy akár egyetlen korrupt mozigépész miatt is százmilliókat bukhatnak az amerikai és nyugat-európai piacokon.

Világpremierrel a torrent ellen

A világpremierek bevezetése egyébként ugyanúgy az illegális letöltések elleni küzdelem része volt az ezredforduló első éveiben, mint az, hogy a legrenitensebb országokat most megfosztják attól, hogy együtt ünnepeljenek egy-egy filmet az egész világgal. A Csillagok Háborúja első részét Amerikában még 1999. május 19-án mutatták be, augusztusra jutott el Nyugat-Európába, és csak szeptember 16-án Magyarországra. Sokak szerint ennek köszönhető, hogy a film hamar elterjedt az interneten, a rajongók ugyanis egyszerűen nem tudták kivárni a bemutatót.

2002-ben a második rész ezért már a világon mindenhol egy időben, május 16-án mutatták be. Ezzel nem csak a torrentezőknek intett be Lucas, de a Gyűrűk Ura körüli felhajtástól megrettenve minden eddiginél nagyobb tömeghisztériát generált a film köré. Azóta ez a módszer annyira elterjedt, hogy még a Fűrész 7-et is egyszerre mutatták be a legfontosabb piacokon.