Elkészült a leghitelesebb kommandós film

2011.11.16. 11:30

Ha valaki a kosárfonásról akar hiteles akciófilmet forgatni, evidens, hogy nem egy autószerelőt kér fel szakembernek, de hiába izzad vért az alkotás mellett a kosárfonás világbajnoka, ha Brad Pitt kezében úgy áll a fűzvessző, mint Fekete Pákóéban az alkotmány. Az igazi az lenne, ha a világbajnok kosárfonó maga ülne be a naplementébe, és két fonás között magvasakat mondana a kamerába, és közben még jól is nézne ki. Az Act of Valor című kommandós film készítőinek viszont mindez megadatott: aktív Navy SEAL-kommandósok is szerepelnek a filmben, akiket aztán nem nagyon kell instruálni a fegyvertartásról.

A fent látható trailerből is kiderül, hogy ez a film nem arról fog szólni, kinek milyen lelki problémái akadnak a kolumbiai dzsungelben, bevetés közben persze, hiszen mikor máskor lehetne kényelmesen megbeszélni a freudi értelemben vett elidegenedés problémáit, mint két sorozatlövés között. Hanem a harcról. A film nagyjából úgy fog kinézni, mint egy megfilmesített videójáték, az egyik kamera képe teljesen az FPS-ekre, azaz lövöldözős akciójátékokra hasonlít, a katona szemszögéből látjuk az eseményeket, így a jelenet intenzitása minden eddiginél erősebb lesz.

A rendezők egykori kaszkadőrök (Mike “Mouse” McCoy és Scott Waugh), akik a Speed, a Spider-Man, az Olasz meló, a Bad Boys II, és a Mr. és Mrs. Smith című filmekben dolgoztak korábban. A történet szerint egy elrabolt CIA-ügynök kiszabadításakor egy világméretű terrorista összeesküvésre derül fény, így evidens, hogy be kell vetni egy különleges alakulatot, hogy elbánjanak vele. Az feladat azonban összetettebb, mint gondolták, és egyik bevetésről a másikra kell menniük, lépésről-lépésre egyre közelebb kerülve a terrorszervezet főhadiszállásához, pont mintha egyik pályát a másik után teljesítenénk a Battlefield című játékban.

Nincs tehát eget rengetően nagy ötlet, nem forradalmasítják a filmkészítést (a 15 millió dolláros büdzséből nem is nagyon lehet ugye), viszont a Navy SEAL-kommandósoknak és a film mellett dolgozó szakembereknek köszönhetően a bemutatott akciók taktikai szempontból 99 százalékban megfelelnek a valóságnak. A katonák mozgása, a manőverek, a bevetések, a használt felszerelés és az akciójelenetek mind a lehető leghitelesebbek lesznek, és ezt a készítők a szórakoztatás kedvéért sem voltak hajlandók feladni.

Az Act of Valor 2012 február 17-én kerül az amerikai mozikba, magyarországi bemutatóról (egyelőre) nem tudunk. A film mellesleg egy toborzófilmnek indult, így figyelt fel rá a Relativity Media, és vette meg 13 millió dollárért, amihez még hozzácsaptak ötöt, és további harmincat a marketingbüdzsére, szóval annyira nem lesz low-budget, mint amilyennek beállítják.