Kitüntette Almodóvart a MoMa

2011.11.17. 10:06

Kitüntetésével ismerte el Pedro Almodóvar spanyol filmrendező munkásságát a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMa). A MoMa éves jótékony célú rendezvényén a filmvilág számos híressége, köztük Drew Barrymore és Emma Stone volt jelen. Penélope Cruz és Antonio Banderas, a rendező két kedves színésze videoüzenetben köszöntötte Almodóvart.

Cruz "a világ egyik legkülönösebb emberének" nevezte a rendezőt a keddi ceremónián. Banderas szerint Almodóvar "a művészi alkotómunka nehéz, olykor fájdalmas, de mindig izgalmas területein jár", és "a filmes gravitáció minden törvényét megszegi".

Almodóvar a negyedik filmes, akit a MoMa kitüntetett az évente megrendezett eseményen, amelynek célja, hogy pénzt gyűjtsön a múzeum filmes állományának gyarapítására. Korábban Baz Luhrmann, Tim Burton, tavaly pedig Kathryn Bigelow részesült az elismerésben.

A rendező köszönőbeszédében arra emlékezett, hogy 27 esztendővel ezelőtt éppen a MoMa mutatta be elsőként Amerikában egy filmjét, ami nagy lendületet adott tengerentúli pályafutásának.