Férje is részes lehetett Natalie Wood halálában

2011.11.18. 22:59

Natalie Wood férje tehet róla, hogy a színésznő 1981-ben vízbe fulladt, állította az NBC televízióban Dennis Davern, aki a színésznő halálának éjszakáján azt a jachtot vezette, amelyen Wood a férjével, Robert Wagnerrel és Christopher Walken színésszel mulatozott.  A harminc évvel ezelőtt vízbe fulladt Natalie Wood halálának ügyében gyilkossági nyomozók kezdtek új vizsgálatot. A seriffi hivatal pénteki tájékoztatása szerint a hajó kapitánya mellett más - egyelőre meg nem nevezett - tanúk is új, "hiteles és lényeges" adatokat szolgáltattak a halál körülményeiről.

A rendőrség azonban, mindaddig, amíg be nem bizonyosodik ennek az ellenkezője, hivatalosan továbbra is véletlen okozta fulladásos halálesetként kezeli az ügyet. A nyomozás újraindításáról sajtóértekezletet tartó John Corina hadnagy azt mondta: Natalie Wood férje, Robert Wagner nem gyanúsított.

A háromszoros Oscar-díjjelölt színésznő, a West Side Story, a Haragban a világgal és más hollywoodi filmek sztárja, 43 éves korában hunyt el. 1981. november 29-én egy átmulatott éjszaka után a Santa Catalina szigetnél fulladt a tengerbe.

Dennis Davern a jacht kapitánya azt mondta, hogy a Wood és Wagner között kipattant veszekedésnek köze volt a színésznő halálához és a férj megakadályozta, hogy erőfeszítéseket tegyenek a vízbe esett színésznő felkutatására. "Igen, azt mondanám, hogy igen" - válaszolta Davern arra a kérdésre, hogy felelősnek tartja-e Wagnert Wood haláláért.

Igennel válaszolt arra is, hogy a házaspár veszekedése vezetett-e a tragédiához. - "Semmilyen lépést sem tettünk annak érdekében, hogy megpróbáljuk felkutatni őt" - tette hozzá. A kapitány szerint nem kapcsolták be a keresőreflektort, és - mint azt a CNN-nek pénteken elmondta - 4 órán át nem értesítették a parti őrséget sem.

Davern nem árulta el, hogy mi volt az az új információ, amelynek hatására a rendőrség ismét megnyitotta a balesetként lezárt ügyet, csak annyit árult el, hogy hosszú évek után végre valaki meghallgatta őt. A CNN szerint egyébként a kapitány és az elhunyt színésznő testvére, Lana Wood már tavaly új nyomozás elindítását kérelmezte. "Szörnyű döntéseket hoztam és hibákat követtem el. Évekkel ezelőtt hazudtam a vallomásomban" - vallotta ki be Dennis Davern.

A család nevében Wagner ügynöke támogatásáról biztosította a vizsgálatot, és reményét fejezte ki, hogy az új információ megbízható forrásból származik és nemcsak egy kísérlet a közelgő 30. évforduló kiaknázására.

Natalie Wood halálával kapcsolatban számos részlet Davern Marti Rulli segítségével, Goodbye Natalie, Goodbye Splendour címmel megírt, 2009-ben megjelent könyvéből is kiderült. (A Splendour - ragyogás - a jacht neve volt.) A volt kapitány erre a kötetre hivatkozva azt állította, hogy nem célja a tragédia kerek évfordulójának a kiaknázása, és hogy az igazság tisztázására törekszik.

A könyv szerint 1981 november 29-ének éjjelén a jachton a színész házaspár között "szörnyű veszekedés" tört ki, amelyről a haláleset nyomozóinak a tanúk nem számoltak be. Wagner széttört egy borosüveget a kávézóasztalon, ami után Christopher Walken - aki Wood szereplőtársa volt a mozikba csak 1983-ban került Agyhalál című filmben - nyugovóra tért. Amikor az "elgyötört" Wood a kajütjébe távozott, a férje követte és éles szóváltás bontakozott ki köztük, amely a hajó hátsó fedélzetén folytatódott.

A kapitány közbe akart avatkozni, de Wagner elküldte őt. Natalie Wood néhány perccel később eltűnt. A kapitány tűvé tette érte a hajót, majd a vízben is keresni akarta, de, mint mondta, Robert Wagner megakadályozta ebben. Davern az NBC-nek azt állította, hogy az eredeti vallomását is a férj utasításainak megfelelően tette meg.

A boncolás eredménye szerint Natalie Wood, aki több üveg bort megivott a halála előtt, megcsúszott, a vízbe esett, és a fejét beütötte a jachthoz kikötött mentőcsónakba. A tragikus sorsú filmsztár vesztét egy, az arcának bal oldalát ért zúzódás okozta, s a testén is több horzsolást találtak. A színésznő egyébként nem tudott úszni és egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy a mély tengertől fél a legjobban.

Wood és Wagner először 1957-ben, majd az 1962-es válás után 1972-ben házasodott össze. A hollywoodi pletykák szerint a férj féltékeny volt Christopher Walkenre, aki a pár hálaadás napi meghívására tartózkodott a jachton. Wagner a 2009-ben megjelent könyvében elismerte a féltékenységet és azt is, hogy a vélt vetélytársával folytatott szóváltás közben összetört egy palackot az asztalon. Davern verziójával szemben a férj az állította, hogy Wood visszavonulása után a hátsó fedélzeten próbált meg lecsillapodni Walkennel együtt. Ezután elment megkeresni a feleségét, de az eltűnt, a mentőcsónakkal együtt.

A jacht kapitánya saját állítása szerint már 30 éve is gyanúsnak találta Wagner elbeszélését, mert tudta, hogy a színésznő fél a víztől és aligha ült volna csónakba éjnek idején. Az estélyibe öltözött színésznő holttestét másnap találták meg, messze a hajótól és a csónaktól is. Walken a nyilvánosság előtt azóta sem nyilatkozott a történtekről.  • Hírek
  • Hírek