Nem merik vetíteni a Putyin-ellenségről készült filmet

2011.11.23. 13:06

Az oroszországi parlamenti választások közeledtével sorra mondják le a mozik a Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött üzletemberről, Vlagyimir Putyin kormányfő ellenlábasáról szóló dokumentumfilm vetítését.

A film eredetileg december 1-jétől futna az orosz mozikban, de Moszkvában például a húsz mozi közül csaknem mindegyik lefújta a vetítéseket - jelentette a Kommerszant című napilap Olga Papernaját, a KinoClub nevű filmforgalmazó munkatársát idézve.

A Cyril Tuschi német rendező munkájában készült dokumentumfilm mindazonáltal szerepel a december 2-án induló Artdocfest nevű seregszemlén, amely a Kreml közelében lévő egyik moziban nyílik meg.
Oroszországban december 4-én tartanak parlamenti választásokat.

Vlagyimir Putyin tömörülése, az Egységes Oroszország Párt óriási győzelmi reményeket táplál. A miniszterelnök és követői ellenségként tekintenek Hodorkovszkijra, a Yukos olajvállalat volt vezetőjének szabadon bocsátását szorgalmazó követelésekre pedig provokációként.

"Amikor alá akartuk írni a szerződéseket, kifogások merültek fel" - mondta Papernaja. Moszkva mellett más városokban, így például Szentpéterváron sem vetítik majd a dokumentumfilmet.

"Az alkotás terjesztését korábban az összes nagy filmforgalmazó elutasította félelemből" - vélekedett a rendező. A művet, amely Oroszország egykori leggazdagabb embereiről szól, november 17-től már vetítik Németországban.