no

Kedvenc sztárjaink leggyalázatosabb filmjei

2011.11.27. 00:52

Adam Sandler legújabb, nőnek öltözős vígjátékát, a Jack és Jillt annyira gyűlölik az újságírók, hogy csak 4 százalékot adtak rá a Rottentomatoes kritikagyűjtő oldalon. Körülnéztünk, milyen filmek kaptak még hasonlóan siralmas átlagot: íme egy önkényes toplista Schwarzenegger Kaktusz Jackjétől Stallone Specialistáján át Dobó Kata Rollerballjáig. Ítélkezzen felettük most ön, nyomjon 1-est a valóban rossz filmekre, adjon 10-et az alulértékelt klasszikusokra! Kimaradt a kedvenc celluloidhulladéka? Írja meg a saját listáját a kommentekben!

1. Kaktusz Jack (1979)

Kedvenc akcióhősünk, Arnold Schwarzenegger a karrierje kezdetén még olyan szörnyűségeket is bevállalt, mint a Herkules New Yorkban és a Kaktusz Jack. Utóbbi egy élőszereplős Gyalogkakukk-epizód, ahol Kirk Douglas a prérifarkas-sorsú bandita, azaz mindig ő ugrik a ló mellé és mindig őrá esnek a sziklák, miközben az izomhegy Handsome Stranger (Schwarzi) jókat röhög, Ann-Margret pedig szolidan dekoltázst villant. „Jól indul, de nem tart sehová. A kaszkadőrből lett rendező, Hal Needham elképesztő trükköket mutat be, ám a film végül eltűnik a homokviharban” - írta a tekintélyes Variety, az osztrák tölgyet pedig így ekézte a New York Times: „Schwarzenegger most nagyobb súlyt akart felemelni, mint amennyit elbír". (Rottentomatoes: 0 százalék)

2. Tűzjáró (1986)

A köríves rúgás gyémántfokozatú nagymestere, Chuck Norris 86-ban egy Indiana Jones-rip offal akart kitörni az akciósztár skatulyából. A rendező a Salamon király kincse című Frigyláda-másolattal már bizonyító J. Lee Thompson lett, aki tényleg lenyúlt minden kalandfilmes védjegyet Spielbergtől: a főhős ha nem a nőjét (Melody Anderson) menti, akkor a sidekickjével (Louis Gossett Jr.) poénkodik, kötélen lengedezik a labirintusokban és lelövi a kézifegyverrel hadonászó bennszülöttet. A legviccesebb az egészben, hogy mindehhez az Indy-filmek Sallah-ja, John Rhys-Davies is asszisztált egy mellékszereppel. A Washington Post ezt írta a filmről: „Egyetlen jó dolog volt ebben a szeméthalomban: Melody Anderson”, a New York Times pedig így fanyalgott: „Az egykori karatebajnok a rúgások mellett sajnos viccesnek szánt dialógusokkal is bünteti a morcos mexikói indiánokat”. A Tűzjáró egyébként itthon a kultikus VICO-filmek közé is bekerült. (Rottentomatoes: 0 százalék)

3. Gyilkos paradicsomok támadása 2 (1988)

Íme az amerikaiak kultikus retrófilmje a 80-as évekből, ami nekik pont olyan, mint nekünk az Ötvös Csöpi-sorozat, csak itt Olympos helyett Pepsi van, Bögyös Maca helyett meg Baywatch-bulák. A sztori annyi, hogy a B-filmek elmaradhatatlan sablonkaraktere, az őrült professzor dögös csajokat és izomagyú Dolph Lundgren-hasonmásokat teremt a laborjában paradicsomból, ám az egyik nagymellű zöldséglány (Karen M. Waldron) lelép egy Gizmónál is idegesítőbb, szőrös zöldésggel. Mivel az első rész óta minden paradicsom széttrancsírozandó közellenségnek számít, a szökevényeknek menedéket nyújt a ketchuptilalom óta állástalan pizzásfiú meg a haverja (egyikük a Bundesliga-frizurás George Clooney). „Ez semmi más, csak egy kicsivel több paradicsomvér a nevetséges, guruló zöldségektől" - fanyalgott a Video-Reviewmaster, ahol ugyanúgy 1/5-öt kapott a film, mint az eFilmCritic.comon. (Rottentomatoes: 0 százalék)

4. Rémecskék 3 (1991)

Íme Leonardo DiCaprio legelső mozifilmes szerepe: kissrácként menekül a Szörnyecskék low budget, fingós klónjai, a csupafog Rémecskék elől, akik ezúttal Los Angelest terrorizálják. „Háromszor idiótább film az elsőnél" - írta az eFilmCritic.com a Rémecskék 3-ról, ami az ausztrál Sunday Timestól 0/5-ös osztályzatot kapott. (Rottentomatoes: 0 százalék)

5. A specialista (1994)

Sylvester Stallone filmográfiájából az Állj, vagy lő a mamám! és a Szombat esti láz folytatása, az Életben maradni is bekerülhetett volna a cikkünkbe, ám a Specialista dupla KO-val nyert: a filmnek ugyanis nemcsak itt, de a mozgókép-történelem legótvarabb szexjeleneteinek válogatásban is bérelt helye lenne. Sly papa legjobb filmjei mindig azok, ahol a forgatókönyvet is ő jegyzi (Rambók, Rockyk, Kobra, Expendables) plusz a Tango és Cash. A Specialista egy kisebb ZS-kategóriás pápa, szörnyszülöttje, aki olyan Roger Corman-filmek fölött bábáskodott, mint az Ultra Warrior vagy David Carradine Crime Zone-ja. Stallone ezúttal nyugdíjazott CIA-bombaszakértő, Sharon Stone a kötelező végzet asszonya, ám mivel ketten együtt túl sok embert zúznak le, a főhős exmunkatársa (James Woods) üldözőbe veszi őket. „Ez a film minden szempontból bűzlik, az egydimenziós szereplőktől kezdve az idióta párbeszédeken át a monoton sztorivezetésig” - írta a Globe and Mail, az Entertainment Weekly szerint viszont a Specialista "Nagyon szörnyű, de néha vicces." (Rottentomatoes: 4 százalék)

6. Inferno (1999)

A B-kategóriás filmek szerelmeseinek nedves álma valósult meg 1999-ben, amikor bemutatták a kickbokszkirály Jean-Claude Van Damme és a kőarcú mexikói sittes, Danny Trejo közös akcióorgiáját, a Coyote Moonként és Desert Heatként is ismert Infernót. A első kritikák viszont olyan kegyetlenül lehúzták, hogy a Rockyért Oscar-díjat is bezsebelő rendező, John G. Avildsen csak Danny Mulroon néven merte magát feltetetni a stáblistára. "Közepes történet, vérszegény befejezéssel", írta az Apollo Guide a film sztorijáról, ami lényegében a Véres aratás, a Testőr és az Egy maréknyi dollárért újramikrózott változata: a magányos hős (Van Damme) jól szétcsap az egymással háborúzó gengszterfamíliák között egy Isten háta mögötti koszfészekben. A filmben egyébként a Karate kölyök mestere, Pat Morita is szerepelt. (Rottentomatoes: 0 százalék)

7. Háború a Földön (2000)

A rasztafári Predátornak maszkírozott Travolta Uwe Bollt megszégyenítően gyenge sci-fit hozott össze mestere, a főszcientológus L. Ron Hubbard regényéből. A film szerint 3000-ben a Föld már egy lepusztult bolygó, az emberiséget pedig leigázta egy nagydarab űrnépség, akik zoknival tömik ki a gatyájukat. Természetesen az egyik rabszolga (Barry Pepper) felszabadító hadjáratba kezd, de a végeredmény annyira gyatra lett, hogy a kritikusok soha nem látott egyetértésben hőbörögtek miatta: „A Showgirls és egy scifi shoot 'em up bizarr találkozása." (Variety), „Ezen a filmen pont olyan kellemetlen ülni, mint egy mosdatlan fickó mellett egy hosszú buszos utazáson." (Roger Ebert, Amerika Réz Andrása), „20 perc is elég ebből az amatőrfilmből ahhoz, hogy az emberiség kihalása jó ötletnek tűnjön." (New York Times). A Háború a Földön összesen 9 Aranymálnát nyert, többek között Az elmúlt 25 év legrosszabb drámája díját. (Rottentomatoes: 2 százalék)

8. Rollerball (2002)

dobokata
Fotó: MGM

Dobó Katát valahol azért szeretjük A miniszter félrelépben és a Csak szex és más semmiben megvillantott teste színészi tudása miatt, ezért együtt szurkoltunk neki, amikor Andy Vajna oldalán castingokra járt Amerikában. Kinti pályafutásának viszont csak a B-filmnek szerelmesei örülhettek: szerepelt egy kései Dolph Lundgren-akciómoziban (Túlélésből jeles) és a lakkszerkós-páncélos Rebecca Romijn mellett domborított a 75-ös Rollerball remake-jében. Utóbbi alkotás a véres és könyörtelen showműsorával olyan médiakritikus kultfilmeket próbált másolni, mint Stallone Death Race 2000-je és Schwarzenegger Menekülő embere, de a béna forgatókönyvvel és a sok sablonkarakterrel még a Predátor és a Die Hard atyja, John McTiernan sem tudott mit kezdeni. A San Francisco Chronicle „figyelemre méltóan üres és hangos, ráadásul kicsit sem szórakoztató” filmként emlegette a Rollerballt, Roger Ebert szerint „összefüggéstelen zagyvalék”, a Rolling Stone pedig ezt írta róla: „A zenéje jó lenne, ha nem nyomná el mindig az a sok tetves párbeszéd.” (Rottentomatoes: 3 százalék)

9. Már megint bérgyilkos a szomszédom (2004)

Kedvenc véres atlétatrikós akcióhősünk, Bruce Willis és a Jóbarátok-sztár Matthew Perry 2000-ben 106,3 millió dollárt termeltek össze egy 40 millióból forgatott bérgyilkosos vígjátékkal, így kötelezően jött a folytatás. Tulipán Jimmy és a lúzer szomszéd visszatérése ismét 40 milliót szánt a Warner, de a bevétel ezúttal siralmas 26 millió lett, és a poénok sem ütöttek akkorát: a New York Post „céltalan és idióta második rész"-nek, a Los Angeles Times „katasztorfális és humortalan folytatás"-nak nevezte. A filmben egyébként szokás szerint balkáni gonosztevők a magyarok: László Gogoláknak hívják a maffiavezért. (Rottentomatoes: 4 százalék)

I0. Holló 4 - Gonosz ima (2005)

Míg Leonardo DiCaprio a Rémecskék 3-as debütálása után óriási karriert futott be, a Terminátor 2-vel berobbanó Edward Furlong élete a drogossá és alkoholistává váló, elkallódott gyerekszínészek tipikus példája. Az Amerikai história X-en és a Kedvencek temetője 2-n kívül semmi emlékezeteset nem láttunk tőle a T2 óta eltelt 20 évben, jó filmek helyett ittas vezetéssel, autóbalesettel meg homárszöktetéses garázdaságal került be a világsajtóba. A Holló 4 főszerepével ráadásul még Brandon Lee kultfilmjét is megerőszakolta: a bosszúállós bohóckodását még azt sem mentette meg, hogy Dennis Hopper, Danny Trejo és a mellben igen erős Tara Reid is szerepet kapott a filmben. A DVDTalk szerint a Holló 4 „pont olyan, mint az első rész, már ha az egy 12 dolláros, gyerekszobában felvett házivideó volt, ujjbábozó hatévesekkel", a 7M Pictures pedig ezt írta: „Aki szerint a Holló 3-nál már nem létezhet rosszabb film, annak csak két szót mondok: Edward Furlong." (Rottentomatoes: 0 százalék)