Tarr Béla, az alkimista

2011.11.29. 14:32

Franciaországban is bemutatkozik A torinói ló: Tarr Béla rendező díjnyertes filmjét szerdától játsszák a francia mozik, a párizsi Pompidou Központ retrospektív vetítésekkel tiszteleg a magyar művész előtt.

A film francia nyelvű plakátján a Le Monde című lapot idézve "A berlini filmfesztivál legszebb filmje" mondat is szerepel. A torinói ló a 2011 februári filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi zsűri nagydíját és a filmkritikusok szövetségének díját is.

Franciaországban a Sophie Dulac Distribution forgalmazza a filmet, amelyet premier előtt már szerdán levetítenek a Pompidou Központban Tarr Béla jelenlétében.

A torinói ló premierje alkalmából a híres központ - a francia főváros kulturális életének fellegvára - egy hónapos vetítéssorozatot szentel a rendező világhírű munkásságának - közölte a Magyar Filmunió. A nagyszabású retrospektív keretében Tarr Béla teljes filmrendezői életműve látható lesz december 3. és január 2. között.

A Pompidou Központ Tarr Béla, az alkimista című eseménysorozatának részeként az alkotó mesterkurzust tart a hét végén, és több filmjét személyesen mutatja be a párizsi közönségnek. A vetítéssorozat négy évtized munkásságát öleli fel az 1977-ben készült Családi tűzfészek című filmtől kezdve a világhírt hozó Kárhozaton A torinói lóig.

Ez az első alkalom, hogy Franciaországban Tarr Béla teljes eddigi életművét bemutatják. Az eseménysorozatot számos program kíséri az elkövetkezendő hetekben Párizsban. Ennek részeként bemutatják Jacques Ranciére professzor Béla Tarr, le temps d'aprés című új monográfiájának bemutatójára is sor kerül.

A torinói ló kapcsán a rendező életművének 2011-ben az isztambuli, a dubrovniki, a jeruzsálemi, az újvidéki, a jereváni, a moszkvai, a Rio de Janeiró-i, a Sao Pauló-i, a moreliai és a tajpeji nemzetközi filmfesztivál is különprogramot szentelt.

A filmet eddig 39 ország, köztük Brazília, Japán, Kína, Oroszország, Spanyolország vagy épp az Egyesült Államok forgalmazói vásárolták meg.

A torinói ló három jelölést kapott a 2011-es Európai Filmdíjra, amelyet szombaton osztanak ki Berlinben.