Csizmás Kandúr visszatért

2011.12.01. 17:19

A nagy visszatérések hete ez: Johnny Depp visszatér Hunter S. Thompsonhoz és az italhoz, Richard Gere a szovjetekhez, a Csizmás Kandúr a vászonra. A hét közönségfilmje az önálló történetet kikarmoló Shrek-szereplő lesz, a legjobb film az Ölésre ítélve.

Barney és a nők

Richard J. Lewis rendezésében készült Barney és a nők a csapongó nőfaló életéről szól, aki két balul elsült házasság után végre megtalálja a tökéletes nőt. Ám kérdés, vajon képes-e kitartani az ún. nagy ő mellett, és változtatni tud-e káros szenvedélyekkel teli életén a szerelemért. A film Mordecai Richler zsidó származású író 1997-es díjnyertes regénye alapján készült. A címszerepben Paul Giamattit láthatjuk, akit olyan produkciókból ismerhet a nagyközönség, mint a Ryan közlegény megmentése vagy a Remény bajnoka. A produkció magyar származású producerének Robert Lantosnak először ötlete sem volt ki játszhatná a Barney-t, a legtöbb zsidó származású Hollywoodi színészt ugyanis túl idősnek találta a szerepre. Végül az olasz Paul Giamattira esett a választása. A produkcióban Dustin Hoffmant volt a legnehezebb leszerződtetni, a színész ugyanis sokáig még a forgatókönyvet sem volt hajlandó elolvasni. (IMDb értékelés: 7,3. Rotten Tomatoes értékelés: 80 százalék)

Csizmás Kandúr

Kandúr története még jóval a Shrek filmek előtt kezdődött. Csizmás Kandúr a nagy találkozás előtt kalandos útra indul, és szövetkezik Tojás Tóbiással, valamint a dörzsölt Puha Praclival, hogy ellopják az aranytojást tojó tyúkot. A filmet Chris Miller a Shrek-széria készítője rendezte, a produkció már a második rész után tervben volt. Még a kezdetekkor Kandúrt a készítők egy francia hősként képzelték el, ám Antonio Banderas spanyol akcentusa miatt lett a francia testőrből Zorró. A Dream Works stúdió 6 hónapot töltött a három fő jelenet animációs kidolgozásával, és a stúdió történetében ez volt az első alkotás, amit részben Indiában készítettek el. (IMDb értékelés: 7. Rotten Tomatoes értékelés: 82 százalék)

Szent György lelövi a sárkányt

A film 1912-ben kezdődik az első balkáni háborúval, majd folytatódik a szerb-török csatával és az I. Világháborúval. A középpontban egy szerelmi háromszög áll, melynek alakulását a háború viszontagságai alakítják. A főszerepet Lazar Ristovski, a Sebek rendezője játssza. A filmet Srđan Dragojević rendezte, akit a legfontosabb modern hangételű szerb rendezőnek tartanak mind a mai napig. A produkció 4, 5 millió euróból készült el, ezzel minden idők legdrágább szerb alkotása lett. A Szent György megöli a sárkány-t hosszú idő óta az első szerb film, mely mozikba kerül Horvátországban is. (IMDb értékelés: 6,7. Rotten Tomatoes értékelés: nincs.)

Álcák csapdája

Richard Gere néha még csinál filmet, bár nem tudjuk pontosan, miért. Az Álcák csapdája nagy bukás volt, alig néhány moziban mutatták be Amerikában, a Rottentomatoeson 14 százalékra értékelték, bevétele alig volt. A kémtörténetben a fiatal és az öreg ügynök kénytelen együtt dolgozni, hogy kézre kerítsék a volt szovjet kémet, Cassiust. Richard Gere mellett Martin Sheen szerepel a filmben, de leginkább persze Topher Grace, aki maradandót azért még nem alkotott. Nem tudunk felsorolni a film mellett semmit. (IMDb értékelés: 6,1. Rotten Tomatoes értékelés: 14 százalék)

Ölésre ítélve

Vincent Gallo zseni. Emiatt már meg kell nézni a filmet, ráadásul egy Mohammed nevű figurát alakít, akit Afganisztánban elkapnak az amerikaiak. Egy baleset miatt kiszabadul, de körülötte nem az ismerős sivatag és kietlenség, hanem a hó. Egy hadsereg üldözi, ő ölni kezd. A lengyel rendező, Jerzy Skolimowsky jól szerepelt Velencében, mert különdíjat kapott, Gallo elvitte a legjobb férfialakítás díját, és ugye még az Aranyoroszlánra is jelölték. (IMDb értékelés: 6,3. Rotten Tomatoes értékelés: 83 százalék)

Rumnapló

Johnny Depp jókor és jó helyen, Aspenben pihent 1994-ben. Ha akkor rossz helyen kapcsolódott volna ki, akkor a Rumnapló se könyvben nem jelenik meg, se filmen nem készül el, ugyanis az író teljesen elfelejtette könyvét, a Rumnaplót. Depp nagy rajongója volt a legendás újságírónak és írónak, a gyakorló piás-drogos-fegyverbuzi Hunter S. Thompsonnak. Összebarátkozásuk után Depp eljátszotta a Félelem és reszketés Las Vegasban című Thompson-regény filmadaptációjában magát HST-t. A film főszereplője, Paul Kemp (Johnny Depp) Puerto Ricóba utazik, elképesztő mennyiséget iszik, ott megismerkedik egy nővel (Amber Heard), akinek a vőlegénye a helyi sötét erő (Aaron Eckhart). A forgatáson HST-nek is kipakoltak egy széket, egy hamutartót, egy doboz Dunhill-t és egy üveg Chivas Regalt. (IMDb értékelés: 6,7. Rotten Tomatoes értékelés: 51 százalék)