Elza
-3 °C
1 °C

Kétmillió dollárért kelt el Nic Cage Supermanje

2011.12.01. 16:07

Rekord áron, két millió dollár felett kelt el egy képregényfüzet első kiadása az Egyesült Államokban. A Superman bemutatkozását megörökítő képregény Nicolas Cage tulajdona volt, amit egy időre elloptak tőle.

Az Action Comics című lap úttörő példányáról van szó, amelyben többek közt Superman teljesen kezdő képregényhős volt, mert ebben a kiadványban mutatkozott be 1938-ban.

A lap ára 10 cent volt, amely mai árfolyamon 20 forintnak felel meg - akkor természetesen jóval többet ért. Most 1 dollárról indult a licit még november derekán, és 2 millió 160 ezren tetőzött a hónap utolsó napján, ami kis híján félmilliárd forint.

A képregényfüzet első kiadásából nagyjából 100 darab létezik. Egy másik példány tavaly márciusban 1,5 millió dollárért cserélt gazdát, eddig az volt a képregény rekordár. A képregényfüzet először 1992-ben keltette fel a közönség figyelmet, mikor Sotheby aukción 82 ezer dollárért kelt el. Akkoriban egy ismeretlen gyűjtő vásárolta meg, később 1997-ben Nicolas Cage 150 ezer dollárért szerezte meg.

Bár a nagyra becsült kincset Cage egy biztonsági keretben őrizte, még 2000-ben ellopták a színész házából más értékes másolatokkal együtt. Az említett példány csak áprilisban került meg, amikor egy ismeretlen férfi megvásárolta azt egy elhagyott Dél-Kaliforniai tároló szekrényben. Cage csak egy héttel az ellopás után fedezte fel az üres keretet, ekkor jelentette a Los Angeles-i rendőrségen. 2011 áprilisában megtalálták az elveszett Superman példányt, ám a Detective Comics No. 27 (Batman bemutatkozó száma) eddig nem került elő.

Cage nemrégiben úgy nyilatkozott, reméli az értékes ereklye egy nap visszakerül a családjához.