Tarr Béla három európai Oscart is nyerhet

2011.12.02. 11:57

Szombaton adják át az Európai Filmdíjakat Berlinben. Tarr Béla alkotása, A torinói ló három kategóriában kapott jelölést. Az európai Oscar-díjként is emlegetett elismerést 17 kategóriában osztják ki, a díjátadó minden második évben tér vissza Berlinbe, az Európai Filmakadémia otthonába, egyébként a kontinens más-más városában tartják. Tavaly Észtország fővárosa, Tallinn adott otthont a rendezvénynek, a legjobb film díját Roman Polanski műve, a Szellemíró kapta, előtte - kivételesen - Essenben tartották.

Idén Tarr Béla A torinói ló című filmjét a legjobb rendezőnek, a legjobb operatőrnek (Fred Kelemen), valamint a legjobb filmzenéért (Víg Mihály) járó Európai Filmdíjra is jelölték. Tarr Béla egy korábbi alkotása, a Kárhozat 1988-ban volt a jelöltek mezőnyében.

Idén az est házigazdája Anke Engelke német komika, az esemény helyszíne a híres Potsdamer Platz közvetlen közelében fekvő Tempodrom lesz. A díjakról az Európai Filmakadémia 2500 tagja dönt. Az elismerést az Oscar-díj mintáját követve hívták életre. Az akadémia 1988-ban alakult, elnöke 1996 óta Wim Wenders német rendező, aki Ingmar Bergman helyébe lépett.

A díjazottakat az első években Félix-trófeával, Markus Lüpetz művész munkájával jutalmazták. A kezében galambot tartó férfialak helyét 1997-ben egy hosszú hajú szépség vette át, Európát jelképező csillagokkal a ruháján. A brit Theo Fennell nőalakja büszkén emeli magasba a tekintetét, amely a távolba irányul - csakúgy mint az Oscar-szobrocska.

A zsűrielnök idén a 68 éves Mike Leigh lesz, aki olyan filmek rendezője, mint a Mezítelenül, a Vera Drake vagy a Még egy év. Negyven éve dolgozik a filmszakmában, a rendezés mellett forgatókönyvíróként is tevékenykedik. Munkáit több rangos díjra jelölték, többször díjazták Cannes-ban, versenyben volt az Oscar-díjért is.

Magyar alkotásokat már több alkalommal jelöltek az elismerésre: tavaly Szimler Bálint rövidfilmje szerepelt az esélyesek között, 2008-ban Mundruczó Kornél Delta című moziját, Ágh Márton látványtervezőt jelölték a Prix d'Excellence nevű díjra. Ugyanabban az évben Nemes Jeles László alkotása, a Türelem szerepelt a legjobb rövidfilmek között.

Legutóbb Kenyeres Bálint vehetett át díjat, a Before Dawn a legjobb rövidfilm lett 2006-ban. Akkor Kocsis Ágnes Friss levegő című munkája jelölést kapott a legjobb elsőfilmnek járó European Discovery-díjra. 2005-ben Szabó István a Csodálatos Júlia című alkotással a legjobb európai rendezőnek járó Jameson közönségdíj jelöltje volt, Cakó Ferenc Randevú című filmje pedig a rövidfilmek jelöltjei között szerepelt. Abban az évben Pados Gyulát jelölték a legjobb operatőrnek járó elismerésre a Sorstalanság című filmben végzett munkájáért.

2004-ben Antal Nimródot a legjobb rendező díjára jelölték a Kontrollért, előtte két évvel Pálfi György a Hukkle című filmmel elnyerte a legjobb európai elsőfilmnek járó Fassbinder-díjat. 2002-ben Péterffy Zsófia művét, a Kalózok szeretőjét a rövidfilm, Mundruczó Kornél Szép napok című alkotását a legjobb elsőfilm díjára jelölték. Egy évvel korábban Gothár Péter volt esélyes a legjobb rendezőnek járó díjra a Paszport című filmjéért, a mű operatőrét, Babos Tamást is jelölték. 2000-ben Gyarmathy Lívia elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat A mi gólyánk című filmjével.

1994-ben Szász János Woyzeck című alkotása a legjobb fiatal európai filmnek járó Félix-díjjal gazdagodott, 1992-ben Szabó Istváné lett a legjobb európai forgatókönyv díja az Édes Emma, drága Böbe szkriptjéért. A legtöbb jelölést magyar filmek közül Bereményi Géza műve, az Eldorádó kapta 1989–ben. A művész elnyerte a legjobb rendező díját, az alkotást jelölték a legjobb európai film Félix-díjára, Kardos Sándort a legjobb operatőr, Darvas Ferencet a legjobb zeneszerző, Bereményi Gézát a legjobb forgatókönyv, Eperjes Károlyt pedig a legjobb színész díjára.

A díjátídót nálunk az HBO közvetíti majd, igaz, nem élőben, hanem felvételről, december 10-én.