A Twilightot nem lehet lenyomni

2011.12.05. 10:20

Az Alkonyat - Hajnalhasadás I. rész vámpírjai és vérfarkasai iránt érdeklődő közönség 16,9 millió dollárért (3,8 milliárd forintért) váltott jegyet a filmre péntektől vasárnapig, ezzel a harmadik hétre is biztosította a produkció vezető helyét az észak-amerikai mozis toplistán. Az Alkonyat-saga új része a hétvégi észak-amerikai és külföldi jegyeladással globális bevételeit 588,3 millió dollárra (132 milliárd forintra) emelte. Mi 600 milliós bevételt vizionáltunk, igencsak alábecsültük a vámpírok vonzerejét.

Ezzel együtt az USA-ban és Kanadában karácsony előtt piacra dobott családi mozik - mint a Muppets, A leleményes Hugo vagy a Táncoló talpak 2. - forgalma nagyon csekély volt, mindössze 82 millió dollárra (18,8 milliárd forint) rúgott a hétvégi összbevétel. Ez alig valamivel haladta meg az idei leggyengébb, szeptember második hétvégéjén számolt 81,5 millió dolláros forgalmat.

Elemzők ezt egyfelől az erős konkurenciának - a házimozinak, az iPadnek, a Kindle-nek és az okostelefonoknak - tulajdonítják, másfelől úgy vélik, a legmozgósíthatóbb nézőréteg, vagyis a kamasz fiúk és fiatal férfiak nem találtak az ízlésüknek megfelelő filmet a mozikban. Az amerikai toplistán a Muppets a második, A leleményes Hugo a harmadik, a Karácsony Artúr a negyedik, a Táncoló talpak 2. pedig az ötödik helyet foglalta el a stúdiók vasárnapi előzetes becslése alapján.