Tom Cruise igent mondana Bollywoodnak

2011.12.09. 09:58

Hollywood egyik legjobban fizetett szcientológusa a Mission Impossible negyedik részének díszbemutatójára érkezett Mumbaiba, és a Hollywood Reporter szerint kiválóan érezte magát a városban. Cruise-ra sikoltozó rajongók tömegei vártak a helyi IMAX mozinál, a sztár pedig két órán át osztogatta az autogramokat, pózolt a rajongókkal és beszélgetett a sajtó képviselőivel.

Kiderült, hogy Cruise (micsoda meglepetés) imádja a hindi filmeket, és ugyan évente csak kettőt-hármat van alkalma megnézni, nagy tisztelője a bollywoodi filmművészetnek. "Ha kapnék egy felkérést, azonnal igent mondanék, mert hatalmas megtiszteltetés lenne."

Tom Cruise és Anil Kapoor indiai színész a Mission Impossible új részének mumbai premierjén, december 4-én
Tom Cruise és Anil Kapoor indiai színész a Mission Impossible új részének mumbai premierjén, december 4-én
Fotó: Indranil Mukherjee

Nem akart Cruise mögött lemaradni Paula Patton, a film egyik női szereplője sem, és sietve kijelentette, hogy legszívesebben az egykori Miss Worlddel, Aishwarya Rai-val forgatna (kitalálták) bollywoodi szuperprodukciót. A Mission Impossible legújabb része december 16-tól látható az indiai mozikban, nálunk egy nappal hamarabb mutatják be.

A világ két legnagyobb filmipara, az amerikai Hollywood és a Bollywoodnak is nevezet indiai között nem nagyon van átjárás, az A-listás amerikai színészek és rendezők nem tűnnek fel egyetlen táncolós indiai filmben sem, és az indiai sztárok sem gyakori szereplői a hollywoodi produkcióknak, kivéve pár olyan ismert arcot, mint Anil Kapoor, aki a 24 mellett a Mission Impossible-ben is szerepel és játszott a Gettómilliomosban is. Kapoornak annyira bejött a 24 mellesleg, hogy ő lesz az indiai változat főszereplője is.

Tom Cruise-t rajongói várták
Tom Cruise-t rajongói várták
Fotó: Indranil Mukherjee

Akad persze olyan európai és észak-amerikai színész, aki indiai karriert futott be. Ott van például Jonnie Louis Brown, az első olyan fekete színész, aki fontos szerepet kapott Bollywoodban, őt az amerikai Drót című sorozatból ismerhetjük, de van egy olyan érzésünk, hogy előbb-utóbb visszatér Hollywoodba. Egy Alex O'Nell nevű színészről is tudunk, aki bollywoodi karriert szeretne befutni, de egyelőre nem túl sok filmben láthattuk. Annak, hogy fehér vagy fekete színészek nem nagyon kapnak munkát a világ legnagyobb filmgyárában (napi 3 filmet forgatnak) igen prózai oka van: a filmek szerkezete, felépítése, a sztereotip karakterek nem nagyon engednek teret egy fehér vagy fekete főszereplőnek, hiába dolgoznak tízezrek a filmiparban napi szinten.

Tom Cruise, Anil Kapoor és annak lánya, az ugyancsak színész Sonam Kapoor
Tom Cruise, Anil Kapoor és annak lánya, az ugyancsak színész Sonam Kapoor

Statisztaként, háttérben megjelenő arcként persze van szükség mindenféle rasszra, így elég sokan próbálnak betörni az indiai filmiparba. Az egyik leghíresebb fehér színész, aki valódi karriert futott be Bollywoodban egy Tom Alter nevű férfi, aki kétszáz filmben is szerepelt, nagy mértékben annak köszönhetően, hogy folyékonyan beszél hindiül. Az idén 61 éves férfi szerint a nyelvtudás mellett a kemény munka, a szerencse és a megfelelő kapcsolati háló kell leginkább ahhoz, hogy valaki befuthasson Bollywoodban, de persze erre Tom Cruise-nak nem lesz szüksége. Mondjuk egy táncjelenetben nem biztos, hogy hiteles lenne, de majd meglátjuk.

Hollywood vs. Bollywood

  • Az indiai filmipar kezdetét 1899-re teszik, Hollywood 1910-től eredezteti történelmét.
  • Hollywoodban évente átlagosan 500 film készül, amiket 2,6 milliárd néző lát világszerte. Bollywood akár évi 1000 filmmel is tud jelentkezni, melyek potenciális közönsége a 3 milliárdot is meghaladja.
  • A 2006-os adatok szerint Bollywood 1,75 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, ami mindössze a fele a Disney Studios 2006-os számainak.
  • Hollywood bevételének legalébb felét a külföldi piacok adják, a bollywoodi filmekre annyira nem kiváncsi a világ (csak 20 százalék származik külföldről).
  • Egy átlagos hollywoodi produkció költsége (marketinggel, gyártással, reklámkampánnyal) több, mint 60 millió dollár, az eddigi legdrágább bollywoodi alkotás Shekhar Kapur Paani című filmje) simán kijött húszmillióból.