Clooney az amerikai kritikusok kedvence

2011.12.12. 16:03

A The Artist című Hollywoodban játszódó fekete-fehér némafilm és George Clooney családi drámája, az Utódok, valamit Brad Pitt, Martin Scorsese és Terrence Malick lett az amerikai filmkritikusok és filmipar különböző csoportjainak kedvence az éves hétvégi eredményhirdetésén.

A Bostoni Filmkritikusok Társasága, a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége és a New York-i Online Filmkritikusok is közzétették listáikat 2011 legjobb filmjeinek címével, valamint a legjobb színészek és filmes alkotók nevével. A Los Angeles-i központú Amerikai Filmintézet (AFI) vasárnap ugyancsak előállt az év legjobbnak ítélt tíz filmjének toplistájával.

Az idén már számos fesztiválon sikert aratott The Artist című produkciót a New York-i Online Kritikusok és a bostoni kritikusok is a legjobb filmnek választották. Az AFI listájáról csak azért maradt le, mert nem amerikai, hanem francia produkció, viszont a filmintézet a brit Harry Potter-sorozattal együtt méltónak találta különdíjára.

Az AFI toplistáján az Utódok, Martin Scorsese A leleményes Hugó című filmje, Woody Allentől az Éjfél Párizsban, Steven Spielberg War Horse című munkája, a Koszorúslányok című vígjáték, az FBI főnökről szóló J. Edgar, a David Fincher rendezte A tetovált lány, A segítség című polgárjogi dráma, valamint Brad Pitt két filmje, a Pénzcsináló és Az élet fája szerepel.

A bostoni kritikusok a Pénzcsinálóban nyújtott alakításáért Brad Pittet választották a legjobb színésznek, és a My Week With Marilyn című Marilyn Monroe-ról szóló film sztárját, Michelle Williamst a legjobb színésznőnek.

Pitt a New York-i kritikusokat is meggyőzte, a Los Angeles-i szakírók azonban az idén négy fontos filmben - a Shame, az A Dangerous Method, a Jane Eyre és az X-Men: Az elsők című produkcióban - is bizonyító Michael Fassbendert kiáltották ki győztesnek.

Bostonból a háromdimenziós A leleményes Hugót jegyző Martin Scorsese kapta a rendezői díjat, míg a Los Angeles-i csoport Terrence Malicket emelte ki Az élet fája című filmért, a New York-i online írók pedig Michael Hazanaviciust szavazták meg a legjobb rendezőnek a The Artistért.

A díjszezon a héten még nagyobb fordulatszámmal pörög tovább: szerdán a hollywoodi színészcéh (SAG) hirdeti ki a díjaira jelöltek listáját, csütörtökön pedig a Golden Globe-díjról döntő Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók tárják idei jelöltjeiket a közönség elé.