Adalbert
15 °C
21 °C

Cruise majdnem leesett a Dubaj toronyról

2011.12.12. 14:33

Itthon csak december 15-én mutatja be a UIP a Mission: Impossible 4-et, de mi már megnézhettünk belőle 20 percet Bécsben, a labirintus kinézetű Apollo moziban, ami ugyanúgy egy 100 éves belvárosi bérház aljában van, mint nálunk a Kálvin téri Vörösmarty. Csak az osztrákok a kisterem-nagyterem felosztás helyett IMAX-vásznat raktak bele.

A 96-ban bemutatott első Mission: Impossible 15 éves évfordulójára elkészített negyedik részben csak annyit változtattak az alkotók, hogy Ethan Hunt ügynök (Tom Cruise) még jobb nőt kap társnak, még drágább kocsikat tör ripityára és egy minden korábbi tereptárgynál magasabb épületen, a 828 méteres magassággal világrekorder Burdzs Kalifa felhőkarcoló oldalán függeszkedik élet-halál között.

cruise4A
Fotó: UIP Duna

Hihetetlen, de igaz: a Xenu-hívő, szcientológus Cruise nem akart kaszkadőr dublőrt a toronymászós jelenetekhez, így a turisták kamerái előtt lengedezett a biztosítókötélen, több száz méteres magasságban, amiről természetesen hivatalos werkfilm is készült:

Az őrült dubaji forgatás miatt egyébként az ünnepélyes premiert december 7-én az Arab Emírségek filmfesztiválján tartották meg.

A UIP Duna Európában a Paramount és a Universal stúdiók közös regionális képviselője, így a jövőre 100 éves Universal trailerdömpingje mellett exkluzív Paramount-videókat is levetítettek nekünk Bécsben. A Mission: Impossible 4 a Paramount kiemelten fontos filmje, így természetesen Ethan ügynök dubaji akciózását láthattuk IMAX-óriásvásznon: tériszony sem kellett, hogy befossunk, ahogy Tom a Burdzs Kalifa oldalán kapaszkodik két vákuumkesztyűvel. Amiből az egyik természetesen a kritikus pillanatban tönkrement, így hősünk kénytelen volt eldobni.

Később viszont a kesztyű (Indy elveszíthetetlen kalapját idézve) működőképesen visszarepült Cruise mellé a szélviharban, azaz a negyedik Impossible-epizód kicsit az ügynökfilmek paródiája is. A humorfaktort emeli a horror- zsaru- ufó- és egyéb geekfilmeket körberöhögő brit író-színész, Simon Pegg visszatérése, aki a harmadik részhez hasonlóan most is a titkosügynökök kötelezően balfék kütyüfelelősét alakítja.

A bécsi kedvcsináló preview-ból természetesen nem hiányozhatott a mélyen dekoltált, csábító ügynöknő (Paula Patton) és a Mission: Impossible-filmekből kihagyhatatlan gumiálarc-készítés, meg a gonoszokat szívató, kamu szállodai szoba felépítése sem (ez mind a 60-as évekbeli M:I-tévésorozat öröksége).

cruise4B
Fotó: UIP Duna

De nem sokáig nézhettük a felhőkarcolóban konspiráló ügynököket, mert Cruise-nak még a homokvihar előtt el kellett kapnia a gumiálarcos rosszfiút, ami kiváló ürügy lehetett egy jó kis autópályás-sivatagos üldözésre. És itt kivételesen a "Nincs térerő!" című hollywoodi klisének is volt értelme: a homokvihar közepén hősünk a szemével és a nyomkövető kütyüjével sem látja az ellent. Az új M:I végre egyszerre tud kőkeményen realista, önparódiába hajlóan látványos és mellé még fergetegesen vicces is lenni, ezért kétszer 20 percet is szívesen megnéztünk volna még belőle.

A negyedik rész érdekessége, hogy Brian De Palma, John Woo és J.J. Abrams után egy akciózsánerben még kevésbé jártas animációs filmesre, Brad Birdre bízták a rendezést, aki korábban Oscar-díjat kapott a Hihetetlen családért és a L'ecsóért. A Fantom protokoll sztoriját Josh Appelbaum és André Nemec jegyzik, akik már egyáltalán nem újoncok a kémesdiben: író-producerei voltak a Kémcsajoknak és az Aliasnak is. A trailerek és a tartalomismertető alapján úgy tűnik, hiába Ethan Hunt az amerikaiak legtökösebb James Bondja, az Impossible Mission Force-ot leállítják, mert állítólag közük van egy globális terrorista összeesküvéshez. Életbe lép a Fantom Protokoll, azaz Ethannek és az új csapatának úgy kell dolgoznia, hogy nincsenek összekötőik és feletteseik, így mindent fű alatt, önerőből kell kinyomozniuk, összetörniük és felrobbantaniuk. Magyarországi premier: 2011. december 15.

A Mission: Impossible-franchise számokban

Cím
IMDb/Rottentomatoes 
Költségek
Összbevétel
 Mission: Impossible (1996)
6,9 pont, 61 százalék
80 millió dollár
457,6 millió dollár
 Mission: Impossible 2 (2000) 5,8 pont, 57 százalék 125 millió dollár 546,3 millió dollár
 Mission: Impossible 3 (2006) 6,8 pont, 41 százalék 150 millió dollár 397,8 millió dollár
 Mission: Impossible - Fantom protokoll (2011) -, 100 százalék még nincs adat
még nincs adat