Christian Bale-t kínai rendőrök tartóztatták fel

2011.12.16. 14:01

A színész épp új filmjét, a Flowers of War-t népszerűsítette Kínában, mikor a pekingi rendőrséggel találta szembe magát, miután egy kínai emberjogi aktivistát akart meglátogatni. A Batman-filmekről is ismert Bale Chen Guangcheng vak aktivistát akarta meglátogatni, aki házi őrizetben él, mióta 2010-ben kiengedték a börtönből.

A férfit négy év börtönre ítélték korábban tulajdonrongálásért és közlekedési forgalom megzavarásáért. Chen elmondta Kína gyermekpolitikája ellen tiltakozik, beleértve a kikényszeríttet abortuszt és a sterilizációt. A helyi rendőrök civil ruhában járőröztek, és mikor Bale csapatával megjelent, elkezdték elterelni őket a helyszínről, és tönkretették a színész operatőrének kameráját.

„Amit igazán szerettem volna, az az, hogy kezet rázhassak Chennel és elmondhassam neki, milyen inspiráló az, amit tesz”- nyilatkozta Bale a CNN-nek.

A produkciót Zhang Yimou rendezi, és igaz történeten alapul az 1937-es Nanjingi mészárlásról. Bale egy amerikai férfit játszik, aki a japán invázió alatt reverendát ölt, és számos kínai nőt fogad be a templomba, megmentve ezzel őket a japán katonáktól. A filmről azt rebesgetik, hogy nagy eséllyel száll harcba a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért. A Flowers of War az eddigi legnagyobb költségvetéssel készült belföldi film Kínában.