Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Újra összeállt a hobbit csapat a 10. évfordulóra

2011.12.19. 10:24
Hétfőn tíz éve, hogy az első Gyűrűk Ura-filmrész mozivászonra került világszerte. Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan és Billy Boyd összegyűltek, hogy együtt ünnepeljék a legendás trilógia 10. évfordulóját.

A négy hobbitot játszó színész hosszú idő óta először ült egy asztalhoz, hogy felidézze a forgatás emlékezetes pillanatait. A való életben is hosszú utat tettek meg, miután eljutottak Zsáklakból Mordorig Peter Jackson rendező filmjében. Astinnak azóta három lánya van, Elijah Wood filmsztár, megint Frodóként forgatott, Dominic Monaghan és Billy Boyd közös forgatókönyvön dolgozik.

Billy Boyd, Dominic Monaghan, Elijah Wood, Peter Jackson, Andy Serkis és Viggo Mortensen
Billy Boyd, Dominic Monaghan, Elijah Wood, Peter Jackson, Andy Serkis és Viggo Mortensen

A trilógia első része még 2001-ben kezdődött, a színész csapat 2003 óta nem találkozott. A forgatásról Elijah Wood úgy nyilatkozott: egyszerűen hihetetlen, hogy tíz év telt el azóta, hogy a stábbal Új-Zélandra repültek.  Wood hiába szerepelt emberevő gyilkosként a Sin Cityben, a mai napig csak Frodóként emlegetik, ezért legújabb filmjében megpróbálja teljesen levedleni a karaktert, mondta az Empire Magazinnak. Még novemberben bejelentette, hogy elvállalta a Maniac főszerepét: itt is egy kíméletlen sorozatgyilkost fog alakítani.

Astin, aki Frodó legjobb barátját, Samut alakította, hozzátette: „Ez az egyéves forgatás olyan összekötő erő, mint amilyen a harcostársak között lehetett. Ugyanazokkal ittuk meg esténként a sörünket, mint akikkel előtte brutálisan hosszú órákat dolgoztunk. Együtt fedeztük fel a szigetet, és mivel nem ismertünk senkit Új-Zélandon, együtt szörföztünk, cd-t vásároltunk, vagy egyszerűen csak néztük a lányokat a parton.” A színész azóta számos szerepet tudhat maga mögött, többek között játszott a Távkapcsban Adam Sandler mellett, az 50 első randiban és a Csapatszellemben is. Astin az éhenkórász Samu szerepéhez akkoriban 15 kilót hízott. Sajnálja, hogy Hobbitban nem szerepel ez a karakter.

Austin is felidézte a kezdeteket is. Elmondta, hogy az első nap volt a kiképzés: egy üres szobában Bob Anderson, a legendás kardmester fogadta őket. A mester korábban olyan nagy kardforgató színészeket is tanított, mint Errol Flynn. „Ott voltak a kardjaink és hirtelen mindannyian megöleltük egymást, annyira szerencsésnek éreztük magunkat, hogy részesei lehetünk ennek a nagy produkciónak.”

Dominic Monaghan azóta a kultikus népszerűségnek örvendő Lost tévésorozatban is játszott, 2010-ben pedig együtt szerepelt Megan Fox-szal Eminem klipjében. Jelenleg a 2012-ben debütáló Blood című fantasyt forgatja, ami a vámpírok világában játszódik.

tk3s 20010101 alb a90 338971
Fotó: New Line Cinema

A különböző felkészítések hat hetet vettek igénybe, Astin úgy emlékszik vissza erre az időre, mintha idomított medvék lettek volna a cirkuszban.

A színészek egyáltalán nem érezték fárasztónak a közösen eltöltött időt,  sokszor a szabadnapokat, és a nyaralásokat is együtt töltötték.

Tolkien másik híres műve, a Hobbit 2012-ben kerül a mozikba. A négy hobbit barát közül azonban csak Elijah Wood tér vissza szerepébe. A Pippint alakító Billy Boyd és Dominic elutaztak Új-Zélandra, hogy meglátogassák a stábot, és azokat a helyeket, ahol egykor filmeztek. Boyd a Király visszatér premiere óta nem járt Új-Zélandon.

Wood  szerint a film forgatása most is olyan mint egy nagy családi találkozó. "Azt vártam, hogy egy nagyon szürreális érzés fog elönteni, mikor újra az öltözőben leszek, és készül a sminkem. Ez valahol meg is volt, ugyanakkor teljesen normálisnak éreztem, hiszen ezek a dolgok a részemmé váltak."

Húsz kulisszatitok a Gyűrűk Uráról

1. Peter Jackson a forgatás után a filmekben használt egyik Egy gyűrűt odaajándékozta Elijah Woodnak. A másikat Andy Serkis kapta meg.

2. A Gyűrű Szövetsége bevezetőjében látható csatajelenetet a James Bond nyitójelenetek inspirálták.

3. A jelenet, amiben Gandalf (Ian McKellen) és Frodo (Elijah Wood) találkozik az erdőben, nem tartalmaz számítógépes grafikát.

4. Peter Jackson, rendező rühelli a varázslatot a fantasy filmekben, így amennyire lehet, próbálja elkerülni azt.

5. A Gyűrűk Ura a hatodik legnagyobb bevételt hozó franchise rögtön a Harry Potter, a James Bond, a Star Wars, a Karib-tenger kalózai és a Shrek mögött.

6.  Sean Bean (Boromir) „Az ember nem sétálhat csak úgy be Mordorba” című terjengős beszédét a színész a forgatás előtti estén kapta meg.

7. Mória bányájában Gandalf kardja nem világított, mivel Jackson költségvetési megszorításokat szeretett volna alkalmazni.

8. A Gyűrű Szövetségében a Gandalf szakadékba zuhanása utáni gyászjelenetet még azelőtt felvették, mielőtt a varázslót játszó színész, Ian McKellen, egyáltalán megérkezett volna a forgatásra.

9. Viggo Mortensen (Aragorn) eltörte a lábujját, amikor belerúgott egy sisakba az orkok halotti máglyájánál. Ez közrejátszott abban, hogy a színész térdre rogyva kiáltozott a fájdalomtól. De nem csak Aragornt érték sérülések a fontosabb főszereplők közül, a Legolast játszó Orlando Bloom is eltörte egy bordáját, amikor leesett a lováról.

10. A Helm-szurdok kb. 25-30 láb széles volt és szinte teljes mértékben polisztirolból készült el.

11. Brad Dourifnak le kellett borotválnia a szemöldökét, hogy eljátszhassa Gríma szerepét.

12. Összesen 100 Uruk-hai jelmez készült el, a filmekben látható többi ilyen kosztüm a számítógépes grafika végterméke.

13. A Weta Workshop 48 ezer páncélt készített a forgatásra.

14. A film repülő szörnyetegeinek üvöltését szamárhangok alapján készítették el.

15. Andy Serkist eredetileg csak Gollam hangjának szerződtették volna, ám a filmkészítők a próbafelvételek során rájöttek, a színész mozdulatai is kelleni fognak a filmhez.

16. Amikor a lovak kivágtattak a Helm-szurdokból, egyúttal a stúdiót is elhagyták, és meg sem álltak a California Garden Centerig.

17. A Szarumánt játszó Christopher Lee az egyedüli stábtag, aki személyesen találkozott Tolkiennel.

18. Elijah Woodnak, vagyis Zsákos Frodónak Alka Seltzer pezsgőtabletta volt a szájában, amikor a hatalmas Banyapók megszúrta, így volt lehetséges az, hogy a jelenetben habzott a szája. Peter Jackson egyébként irtózott ettől a jelenettől, mivel fél a pókoktól.

19. Az első orkot, amit Aragorn megölt, Viggo Mortensen fia, Henry játszotta.

20. A Gyűrűk Ura első előzetesét 1,7 millió ember nézte meg az első 24 órában.