Kim Dzsongil betiltatta volna a Team Americát

2011.12.19. 10:22

Trey Parker és Matt Stone 2004-es filmje kiborította az egyébként nagy fillmrajongóként (is) ismert észak-koreai államfőt, pedig a film rajta kívül még sok mindenkibe belerúgott. A Thunderbirds című bábfilm inspirálta komédiában a South Parkot is készítő páros meglehetősen szókimondó stílusban esett neki többek között Szaddám Husszeinnek, Tony Blairnek, II. Erzsébetnek és Kim Dzsongilnek, hogy csak a politikusokat emítsük.

Kim Dzsongil megnézte a filmet és kiborult, mert nem tetszett neki, hogy egy James Bond-film főgonoszára hajazó karakternek ábrázolták, aki azzal nyit, hogy fejbe lövi Hans Blix-et, a Nemzetközi Atomenergetikai Bizottság tagját, aki országában éppen atomfegyverek után kutat. Aztán, csak a biztonság kedvéért, a hullát felzabáltatja a cápákkal. A filmben (akaratán kívül) főgonoszt alakító államfőt hollywoodi celebritások támogatják őrült tervében, amit a címszereplő Team America nevű alakulat igyekszik meghiúsítani.

A film annyira felbosszantotta az államfőt, hogy az ország prágai követségén keresztül arra szólította fel a cseheket, tiltsák be a a filmet Csehországban. A cseh sajtó akkoriban arról számolt be, hogy Kim Dzsongil szerint a Team America súlyos károkat okoz Észak-Koreának, hiszen olyan színben tünteti fel a vásznon, ami békeszerető nemzetére nem jellemző.

A cseh kormány figyelmen kívül hagyta a hisztit, és nem vetette le a filmet a mozik műsoráról. Álláspontjuk szerint ilyen irreális kéréseket nem teljesíthetnek, hiszen ez abszurd egy demokratikus berendezkedésű államban.