Kim Dzsongil imádta Rambót és Bondot

2011.12.19. 13:29

Észak-Korea 69 évesen elhunyt diktátora igazi moziőrült volt. Szöuli hírszerzők szerint húszezer darabos vhs- és dvd-gyűjteményében külön polcot szentelt a szeretve dédelgetett Elizabeth Taylor-életműnek és a hokimaszkkban gyilkoló Jason Vorhees Péntek 13-sorozatának. Amerikai diplomatáknak egyszer állítólag azt mondta: "Összegyűjtöttem minden Oscar-díjas filmet". Nagy kedvence volt az 1939-es Elfújta a szél, de Spielber aranyszobor nélkül maradt, rabszolgafelszabadítós filmjéért, a 97-es Amistadért is odavolt.

Az International Business Times azt is megírta róla, hogy a imádta az egyszemélyes igazságosztó Rambót is, és elkötelezett fanatikusa volt a hongkongi akciófilmes műfajnak. A nép példaképének is beállítható muszklimiskák iránti rajongástól vezérelve a Kedves Vezető a halála előtt még le akart forgatni Park Jun-Hee-vel egy életrajzi filmet a híres koreai pankrátorról, a japán szumóharcosként is óriási karriert befutó Rikidozanról. Ez lett volna Kína és Észak-Korea első közös filmje.

Kim Dzsongil kedvenc moziszörnye Godzilla volt, mivel a nagyra nőtt mutáns rendszeresen romba döntötte az Észak-Koreát korábban katonailag megszálló Japánt. A Kedves Vezető ifjúkorában, filmgyártásért felelős miniszterként annyira a szívén viselte az észak-koreai filmipar sorsát, hogy 1978-ban csak azért raboltatta el feleségestül a híres dél-koreai rendezőt, Shin Sang-okot, hogy vele virágoztassa fel a hazai filmgyártást. Többek között vele készíttette el a koreai Godzillaként számon tartott Pulgasarit is.

Diktátorkollégájához, Szaddam Husszeinhez hasonlóan Kim Dzsongil is rajongott a Keresztapa-trilógiáért: a semmiből jött vidéki fiú félisteni hatalmú apafigurává válásában a tikriti pásztorból lett iraki önkényúr és a kis szovjet halászfaluban (más források szerint egy eldugott hegyi támaszponton) született észak-koreai népvezér is saját magára ismert.

A Kedves Vezető persze nemcsak borzongató és szomorú filmklasszikusokat szerette, hanem az animációs filmeket is. A World Tribune szerint óriási gyűjteménnyel rendelkezett a Warner Bros. stúdió Dodó kacsa-rajzfilmjeiből.

Érdekesség, hogy Kim Dzsongil megszállott Bond-rajongó is volt, holott a 007-es világában az ázsiaiak szinte mindig rosszfiúk voltak. Pierce Brosnan pedig még az észak-koreai diktátor európai gengszterkirállyá átoperált fiát is összeverte, miután leamortizálta a koreai demilitarizált övezetet a Halj meg máskor!-ban. Kim Dzsongil egyébként nem szerette annyira a Brosnan-féle puhapöcsű 007-est, inkább a sokkal nyersebb Sean Conneryt tarotta az igazi James Bondnak.

Csak egyetlen film volt, amiről biztosan tudjuk, hogy Kim Dzsongil utálta: a diktátorságát kifigurázó Team America.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport