Egy év letöltendő Rozsomák elrablójának

2011.12.20. 17:22

A nálunk X-Men kezdetek: Farkas néven forgalmazott mozi kópiáját félkész állapotban eltulajdonító New York-i Gilberto Sanchez a legnagyobb büntetést kapta, amit eddig egy film feltöltéséért kiszabtak, egy év letöltendőt, írta a Variety.

Sanchezt a bíróság bűnösnek találta a Farkas (a képregényben Rozsomák) CGI-mentes kópiájának megosztásáért. Sanchez 2009 márciusban, jó egy hónappal a film hivatalos premierje előtt töltötte fel a filmet.

Az ügyvédje a Variety-nak azt nyilatkozta, védencére szabták ki a legkeményebb büntetést, amit hasonló ügyben eddig kiszabtak.

Sanchez a Megauploadra töltötte fel a filmet, egy napig volt elérhető, miután a film készítője, a 20th Century Fox le nem szedette. Bűnösnek találták kereskedelmi forgalomba bocsátandó szellemi termék szerzői jogának megsértése miatt.

Tette az egyik legnagyobb kárt okozó kalózkodás volt a filmipar történetében. A stúdió több százezer dollárt költött arra, hogy megakadályozza a kópia elterjedését, a becslések szerint mégis húszmilliószor töltötték le.