George Lucas megerőszakolta az ewokjait

2011.12.21. 09:19

George Lucas a 80-as években a Jedi visszatér után játszódó 7-9. rész helyett béna Star Wars-közeli tévéfilmekbe ölte a millióit, milliárdokat remélve. Leginkább az ewokokra izgult rá: a 84-es Bátrak karavánját már korábban ízekre szedtük, a nagy sikerre való tekintettel előtúrtuk a 85-ös Harc az Endor bolygónt is.

A Bátrak karavánja folytatását 1985. november 24-én adta le az ABC tévécsatorna, de a filmes adatbázisok szerint az NSZK-ban hivatalos mozipremierje is volt 1986 november 6-án. Sőt, majdnem biztos vagyok benne, hogy a szolnoki Vörös Csillag/Nemzeti moziban is levetítették, valamikor a rendszerváltás környékén. A pár centért az anyját is eladó George Lucas a 90-es években természetesen vhs-en és lézerdiszken is kiadta az Endor bolygót, 2004-től pedig egy duplaoldalas dvd-n árulta együtt a Bátrak karavánjával.

A Harc az Endor bolygónt Lucas állítólag akkor találta ki, amikor a saját gyerekének olvasta fel a Heidi című svájci mesét, ami egy kislányról és a remete nagyapjáról szól. Ekkor döntött úgy, hogy a Lucasfilmnek is le kell forgatnia egy látványos fantasyt egy elárvult lányról, aki egy zsémbes öregemberrel meg az ewokokkal keres valami varázstárgyat az Endoron.

Lucas ezután egy négyórás meetingen egyeztette le a sztori részleteit a forgatókönyvíró testvérpárral, a sci-fi rajongó Ken és Jim Wheattel (ők írták később a Riddick-szériát is). Wheaték megmondták Lucasnak, hogy a Bátrak karavánja unalmas gagyi, ezért azt nem akarják folytatni, inkább sanyassai lovas martalócokkal és egy varázslónővel turbóznák fel a sztorit, mivel imádták az 58-as Szindbád hetedik utazása című szandálos fantasyt.

Lucas a második négyórás megbeszélésre behívatta a látványtervezőt, Joe Johnstont (ő a Frigyláda kőgolyójával már hozott egy Oscart a Lucasfilmnek), és a bábkészítő Phil Tippett-tet (aki a Jedi visszatér szörnyeiért Oscart, a Bátrak karavánjáért Emmy-t kapott), és együtt újra átbeszélték az Endor sci-fivel kevert tündérmese elemeit. Tippett egyébként ekkor már nem az Industrial Light & Magicnél dolgozott, hanem a saját bábkészítő cégén, a Tippett Studión keresztül segítette Lucasékat. Neki köszönhető a Star Wars-univerzum kondorsárkánya (a szárnyából és a csontjaiból kiváló sárkányrepülőt tudnak építeni az ewokok) és az űrmartalócok békaszerű hátasa, a blurgg.

Condor Dragon450
Fotó: Lucasfilm Ltd. Photo

Lucas találta ki viszont a sprintelő makákóra emlékeztető teek fajt, akit a magyar változatban Usgyinak keresztelt el a fordító. Ő és egy morgó űrhajótörött (Wilford Brimley) segítik az elárvult fősezreplő kislányt, Cindelt (Aubree Miller), miután a martalócok a Terak nevű hadúr (Carel Struycken) parancsára lemészárolják a kislány családját. Az ewokok kőbaltás társadalma, a gonosz rablóvezér, a sok szörny, az Erőt boszorkánymágia útján megközelítő Éjnővér (Siân Phillips) és a többi tipikus fantasy-kellék miatt sok George Lucas-rajongó az 1988-as Willow főpróbájának tartja a Harc az Endor bolygónt.

A Wicketet alakító ismert törpe színész, Warwick Davies egyébként 1985-ben még úgy tudta, Lucas trilógiává akarja bővíteni az ewokok történetét, de végül csak a vérszegény Ewoks rajzfilmsorozatra adott pénzt (ami érdekes módon pont akkorra készült el, amikor a Disney elindította a Gumimacikat)

ewoks450

Rajongói körökben máig nagy vita folyik arról, mennyire illesztehőtk be az ewokos filmek a Star Wars-kánonba. Sokak szerint sehogy, mert Cindel egyszer megemlíti a Földet, a bolygónk viszont nem létezik a Lucas-univerzumban. A tévéfilmek nem játszódhatnak a Jedi visszatér előtt, mivel Wicket csak makogni tudott Leiának, Cindellel és Noával viszont már emberi nyelven beszélt.

Viszont ha az Endor a Jedi visszatér után játszódik, akkor hogy tudott a filmbéli gonosz varázslónő rejtve maradni a direkt Jedi-vadászatra kiképzett Darth Vader és a Sith nagymester császár előtt, amikor azok épp a második Halálcsillagot barkácsolgatták az Endoron? A választ valószínűleg Lucas sem tudja, de persze nem ez lenne az első logkátlansága a saját maga által megerőszakolt Star Wars-mítoszban.

Index-ítélet: 5/10