Meghalt Csita, Tarzan kedvenc csimpánza

2011.12.28. 11:08 Módosítva: 2011.12.28. 11:11

Krácsonykor, 80 éves korában veseelégtelenségben hunyt el Hollywood legismertebb csimpánz filmsztárja, Csita, aki 1934-től volt a Johnny Weissmüller-féle Tarzan-filmekben az ágyékkötős dzsungelharcos társa, írja az Entertainment Weekly.

A sztárként ünnepelt főemlős egy ideje már a CHEETA (Creative Habitats and Enrichment for Endangered and Threatened Apes) majommenhelyen élt, imádott tévézni, focizni és zongorázni, de cukorbetegsége miatt csak diétás kólát ihatott. Az ujjaival festett portrékat árveréseken adták el, a neki nem szimpatikus embereket viszont rendszeresen megdobálta ürülékkel. Eddig négy sikertelen kísérlet történt arra, hogy Csita csillagot kapjon a hollywoodi Hírességek Sétányán.

A Temesvár közeli Szabadfaluban született Weissmüller első Tarzan-filmjében, az 1932-es Tarzan a majomemberben még egy Jiggs nevű csimpánz alakította Csitát. Az idén karácsonykor elhunyt "igazi" Csita, akit a valóságban is így hívtak és akit a 30-as években csempésztek a libériai dzsungelből Amerikába, csak a következő filmben, a 34-es Tarzan és társában bukkant fel először, mint kölyök, aki az apja vállán lovagol. A 36-os Tarzan szökésétől kezdve egészen a 40-es évek utolsó Weismüller-filmjéig, a 48-as Tarzan és a sellőkig ő volt a dzsungel urának vicces segítőtársa, bár egyes források szerint az 50-es években az RKO stúdió kevésbé látványos Tarzan-filmjeiben is ő szerepelt Lex Barker mellett.

A meseszerű Csita-kultusznak akadnak azonban ellenzőis is. R.D. Rosen 2008-ban a Washington Postban pubkilált Lie of the Jungle címmel egy leleplező cikket arról, hogy az idős Csita valójában fiatal, és nem is ő szerepelt Johnny Weismüller Tarzan-filmjeiben, hiszen a legtöbb csimpánz általában csak 40 évig él. Az újságíró 2007-ben azt írta, hogy az egész Csita-mese kamu, szerinte nem volt semmiféle Libériából szöktetés és Weismüllerrel filmezés: a CHEETA menhelyen élő, körbeünnepelt csimpánz 1931 helyett 1960-ban született, így nem is kerülhetett volna be a Rekordok könyvébe, mint a legöregebb, élő majom.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport