Nagyon vártuk Robert Downeyt, de hiába

2012.01.02. 09:31 Módosítva: 2012.01.04. 17:29
Év elején rendszeresen összeírjuk a legjobban várt filmeket, amikből 2011-ben annyi volt, hogy csak két cikkben fért el minden kedvencünk. Olvasóinkat a saját magát kinyaló Natalie Portman, az önismétlő Másnaposok 2 és a Sherlock Holmes 2 hozta legjobban lázba, bár az utóbbit itthon csak január 5-től vetítik. Íme a tavalyi év legjobban várt hollywoodi blockbusterei a Cinematrix-olvasók ranglistája alapján, Index-kritikákkal kiegészítve.

1. Sherlock Holmes 2 - 7,67 pont

Itthon december 15. helyett csak január 5-től láthatjuk a Cinematrix-olvasók legjobban várt filmjét, az Árnyjátékot, amiben a híres detektívnek (Robert Downey Jr.) és katonaviselt segédjének, Dr. Watsonnak (Jude Law) proto-James Bondként Anglia mellett már az egész világot meg kell mentenie Moriarty professzor (Jared Harris) ármánykodásától. Lesz itt belassított-felgyorsított verekedés a strassbourgi katedrálisban, az angliai vonatokon és a német erdőkben, ráadásul visszatér Holmes nagy szerelme, az Irine Adler nevű szélhámosnő (Rachel McAdams) is. Index-ítélet: nem láttuk.

2. Fekete hattyú - 7,33 pont

2009-ben a Pankrátorért halmozták el díjakkal Darren Aronofskyt, idén a Natalie Portman és Mila Kunis leszbicsókját is felvillantó Fekete hattyút magasztalta az egekbe minden kritikus. Portman a munkamániás balett-táncosnőből lett szörnyeteg megformálásáért Oscart kapott, Aronofsky Argentínától Vancouverig szinte minden filmfesztiválról díjjal távozott, a 13 milliós gyártási költség pedig többszörösen megtérült: a Fekete hattyú 329,3 millió dollárral zárta a tavalyi évet. Mi ezt írtuk Natalie Portmanről: "élete egyik legjobb alakításával bizonyítja, hogy balerinaként és megzakkant hattyúként is ügyes". Index-ítélet: 8/10.

3. Másnaposok 2 - 7,32 pont

A 35 millióból forgatott Másnaposok 467,4 millió dollárt kaszált, így Hollywood vaslogikája szerint kötelező volt folytatni. Bár az új film sokak szerint csak az első újramelegítése, Vegas helyett Bangkokkal, a 80 milliós Másnaposok 2. 581,4 milliós bevételt hozott össze. Kritikusunk viszont csalódott volt, szerinte "mindenre rápakoltak egy Caterpillar markolókanalával. Ahol az első részben csendes szellentésen kellett nevetni, ott a folytatásban egy hatalmas fingorgonán durrogtatják el az Örömódát". Index-ítélet: 3/10.

4. A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken - 7,31 pont

Johnny Deppből sosem lehet elég, főleg ha végre Orlando Bloom és Keira Knightley nélkül haknizik végig egy kalózos kalandfilmet. A negyedik rész fiatalság forrása utáni hajszája A holtak kincséhez hasonlóan egymilliárd dollárnyi bevételt hozott a Disney-nek, így biztosan lesz ötödik rész is. Reméljük, Feketeszakáll lányát (Penélope Cruz) is visszahozzák az írók, a cannes-i tengerpartra kivezényelt tudósítónk ugyanis imádta ezt az új felállást. Index-ítélet: 7/10.

5. Ismeretlen férfi - 7,23 pont

Olvasóinkkal együtt mi is a zseniálisan egyszerű Taken folytatását vártuk Luc Bessonéktól, de sajnos csak a régi Bourne-rejtély és Polanski Őrületének vérszegény mixét kaptuk tőle, amiben a film végéig elő sem kerül a főhős plakáton mutogatott pisztolya. A gyenge történetet kizárólag Liam Neeosn alakítása mentette meg, aki akár a telefonkönyvet is felolvashatja az épp aktuális filmjében, akkor is megnézzük. A 30 millióból forgatott film egyébként 130 millió dolláros bevételt termelt. Index-ítélet: 5/10

6. Your Highness - 6,88 pont

"2011 a vetkőző Natalie Portman éve", írtuk még januárban és igazunk is lett, bár a színésznő nem a Your Highnessben látott tangavillantásáért kapott idén Oscart. A 49 millióból forgatott fantasy-paródia film a büntető Király! címmel került volna itthon mozikba, de mivel az áprilisi premierje után csak 24,8 millió dollárt kapart össze, itthon már be sem mutatta a UIP. Index-ítélet: nem láttuk.

7. Harry Potter és a Halál ereklyéi 2 - pont 6,67

Olvasóink majdnem meglincseltek bennünket, amikor a Pozsonyban látott, pompás Halál ereklyéi 1 után könnyes szemű ömlengés helyett csak morogtunk a Potter-franchise Ryan közlegény 2-nek is beillő, CGI- túltengéses lezárásától. (Az első rész óta felnőtt gyerektesztelőink már nem voltak ilyen szigorúak.) Bár a film 1,3 milliárd dollárt termelt, a véleményünk nem változott róla: "Steril és nyomasztó lett az utolsó Potter. David Yates a Főnix rendje óta semmivel sem lett jobb rendező, de most már legalább a fantasy zsáner is kitermelt magának egy robbantásfetisiszta Michael Bayt". Index-ítélet: 6/10

8. Cowboyok és űrlények - 6,57 pont

Dr. House 13-asa ledobta a ruháit, az aktuális James Bond (Daniel Craig) meg együtt vadászott az űrlényekre az öreg Indyvel (Harrison Ford), de hiába: az év legjobban várt ufóinváziós sci-fije az év csalódása lett. Szerintünk "nem is film ez, csak egy hosszúra nyúlt kamutrailer a Terrorbolygó és a Halálbiztos között. Csak beállítások vannak, nincs történet, mintha egy rakás filmplakátot pörgetnének egymást után". A 163 millióba kerülő film mindössze 174,8 milliós bevételt csinált. Index-ítélet: 4/10.

9. Rango - 6,56 pont

A munkamániás Deppnek azért vannak rossz filmjei is: az Alice Csodaországban és Az utazó után a Rangóval is mellélőtt. A 135 millióból forgatott, 245 milliót kaszáló animáció pszichedelikus westernparódiát ígért, de valójában csak egy közepes Disney-koppintás lett, ahol azon kellene röhögni, hogy egy szőrös vakarcs bejelenti: "Múltkor kikakáltam egy őzgerincet". A kicsiknek semmit sem mond a Clint Eastwoodra vagy a Félelem és reszketésre utalgatás, a nagyok meg kínosan feszengenek minden klotyópapírral menekülős, debil jelenetnél. Index-ítélet: 6/10.

10. A Föld inváziója - Csata: Los Angeles - 6,46 pont

A Battle: Los Angeles már a magyar címével is büntet, de a tartalom még rosszabb. Kritikusunk ezt írta a 70 millióba kerülő, 211 millióval záró filmről, miután elaludt rajta: "amit össze lehetett szedni a District 9-ból, A függetlenség napjából, a Támad a Marsból, azt összeszedték, és még színészek is vannak a filmben, de minek". Index-ítélet: 3/10.

11. Thor - 6,3 pont

A Monolit bosszúján felnőtt munkatársunk szerint a Thor "olyan laza, mint a Vasember, de annyira nem jó, mint A sötét lovag. A történet kiszámítható és bugyuta, de ez a műfaj sajátja, nem illik fennakadni rajta". Index-ítélet: 6/10.

12. Sucker Punch - 6,10 pont

Elképesztő kommentáradatot generáltunk márciusban, amikor kardozós kurvák kínszenvedésének neveztük Zack Snyder geekmágnesnek szánt, sárkányos-jónős tech demóját. A 82 millióba kerülő látványmozi félmilliárd helyett csak 89,7 milliót kapart össze, így Snyder-filmet valószínűleg egy ideig nem fognak bevállalni a nagy stúdiók. Index-ítélet: 3/10.

13. Félszemű - 6,08 pont

Agyzsibbasztó című (Nem Wayne-nek való vidék) cikkünkben már fényeztük eleget a Coen-fivérek westernjét, nagy kár, hogy az Oscar-esőjéről már nem tudtunk tudósítani, mivel nem nyert semmit. Index-ítélet: 8/10.

14. A lány és a farkas - 5,57 pont

Ostoba, unalmas és semmitmondó celluloidhulladék. Index-ítélet: 2/10.

15. Larry Crowne - 5,52 pont

Olvasóinkhoz hasonlóan a nézőket és a kritikusokat sem túlzottan hatotta meg Tom Hanks újabb filmje egy kedves lúzerről (Rottentomatoes: 34 százalék, IMDb: 5,9). Index-ítélet: nem láttuk.

Filmek, amiket nem húzott le az Index 2011-ben

1. Verdák 2 - 9/10
2. Csizmás, a kandúr 8/10
3. Fekete hattyú - 8/10
4. A torinói ló 8/10
5. Millenium 3 - A kártyavár összedől 8/10
6. Drive - Gázt! - 8/10
7. X-Men: Az elsők - 7/10
8. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló - 7/10
9. A majmok bolygója: Lázadás - 7/10
10. Sikoly 4 - 7/10