Meryl Streep kihozta magából a Vasladyt

2012.01.05. 17:25

Meryl Streep nem az erőskezű politikust, hanem az embert akarta bemutatni a Margaret Thatcherről szóló Vaslady című filmben. Az Oscar-díjas színésznő a produkció londoni premierjén beszélt szerepéről.

A alkotás európai premierjét szerda este a Brit Filmintézetben tartották, amellyel szemben, a Temze másik partján a parlament épülete áll, ahol a brit Konzervatív Párt elnökeként és kormányfőként Thatcher politikai csatáit vívta.

Meryl Streep megérkezik A Vaslady (The Iron Lady) című film bemutatójára Londonban.
Meryl Streep megérkezik A Vaslady (The Iron Lady) című film bemutatójára Londonban.
Fotó: Bogdan Maran

Mint a díszbemutató kék szőnyegén végigvonuló Streep elmondta: Thatcher női politikusként való elszigeteltségét bizonyos mértékig át tudta érezni. Egy saját diákkori élménye merült fel benne, amikor 1970-ben cserediákként hatvanad magával tanult egy szemesztert a hatezres létszámú fiúiskolában, a New Hampshire-i Dartmouth College-ben, ami csak két évvel később vált koedukálttá.

A 62 esztendős színésznőt Thatcher-alakításáért már jelölték a Golden Globe díjra és január végén várhatóan megkapja 17. Oscar-jelölését is. Sokan rebesgetik, hogy két Oscarja után (Kramer kontra Kramer, Sophie választása) most egy harmadik elnyerésére is nagy az esélye.

A magyar mozikban február 2-tól forgalomba kerülő Vaslady című filmben a brit kormányt 1979. és 1990. között vezető Margaret Thatcher politikai küzdelmei, gazdasági reformjai mellett a falklandi háborúban játszott szerepe is megjelenik. Phyllida Lloyd rendezésében a 86 esztendős Thatcher visszatekintéséből bontakozik ki a volt kormányfő élete, a megözvegyült asszony visszagondol arra, hogy egy egyszerű fűszeres lányaként jutott fel a gazdag férfiak uralta Konzervatív Párt csúcsára.

Bár a filmet sokan politikai életrajzként emlegetik, Meryl Streep elárulta, hogy őt éppenséggel azért érdekelte a szerep, mert mégsem igazán az. "Ez egy szubjektív visszaemlékezés. Nem egy politikus karrierjének kronológiai alaposságú felidézése. Valójában egy egész élet tárul fel Thatcher életének alkonyáról visszapillantva" - fogalmazott a színésznő.

Margaret Thatcher politikájával is megosztó személyiség volt, a róla született film pedig ugyancsak megosztja a közönséget. A politikus egykori ellenfelei úgy gondolják, a film túl szép színben tünteti fel, sok támogatója és barátja szerint viszont nem helyes, hogy az egykori vezetőt demenciától szenvedő, törékeny öreg hölgyként látjuk viszont a filmvásznon. A rendező azonban védelmébe vette elgondolását. A film Abi Morgan forgatókönyvéből született Thatcher lányának, Carolnak a könyve nyomán, amelyben nyíltan írt édesanyja szellemi hanyatlásáról.

Margaret Thatcher családja egyébként nem élt a Lloyd felkínálta lehetőséggel, hogy még a bemutató előtt megtekintsék a filmet és a londoni díszbemutatóra szóló meghívást sem fogadták el. Mint a rendező elmondta: ezt természetesnek tekinti, valószínűleg ő is inkább otthon, hozzátartozói körében nézne meg egy filmet, ami a családjáról szól.

A demenciát illető kritikák Streep szerint sem jogosak. "Ha a tüdejével lett volna baja és köhögnék, vagy a lábával és sántítanék a filmben, senki sem tiltakozott volna" - hangsúlyozta. "Az a különös stigma, amivel a kultúránk a szellemi törékenységet sújtja, inkább arról mond sokat, aki azt állítja arról, hogy szégyellni való. Az lenne? Szerintem nem. Úgy vélem, nem kell takargatni a dolgokat" - jelentette ki Meryl Streep.

A film legprovokatívabb eleme, hogy arra ösztönzi a nézőket: ugyanolyan emberi lényként tekintsenek az ikonikus alakra, mint saját magukra - emelte ki Streep. "Vajon a Hamlet tényleg a hercegről, hercegi voltáról vagy a létéről szól? A Lear király tényleg egy undok öregemberről szól, az egykori despotáról, vagy a létről? Pontosan így közelítettem meg ezt a történetet is" - jegyezte meg. Mint hozzáfűzte: a Vasladyben benne van az a változás is, amelynek következtében átalakult a nők megítélése és a társadalomban elfoglalt helye.