Íme Polanski szobafogságban készült filmje

2012.01.12. 18:44

A múlt héten volt komoly blockbuster, a Sherlock Holmes 2. része, erre a hétre helyette sok film jutott, amiből első körben a Martha Marcy May Marlene szektás drámát ajánljuk, de a többi film is jó színészekkel működik.

Texas gyilkos földjén

Michael Mann lánya, Ami Canaan Mann egy rendes krimiben próbálja megmutatni, mit tanult apjától. Elég sokat, bár a film nem a legerősebb, viszont a színészek jók. A főszerepet az avataros Sam Worthington alakítja, akit inkább Az adósságban lehetett kedvelni, Jeffrey Dean Morgant a Watchmenből ismerjük, Chloe Moretz a Ha/ver zseniális kiscsaja volt, Jessica Chastain játszott az utóbbi időben A segítségben, Az élet fájában és Az adósságban is jó volt. A valós eseményekre épülő történetet két nyomozó írta, eredetileg Danny Boyle rendezte volna, helyette ugrott be Michael Mann lánya. Boyle annyira sötétnek tartotta a forgatókönyvet, hogy nem hitt abban, ezt le lehet forgatni. (IMDb: 5,6 pont, Rottentomatoes: 34 százalék)

Muppets

Tizenkét évvel a Muppet-show az űrből után Disney-hősökként tértek vissza a moziba Jim Henson jól ismert bábjai, Breki, Miss Röfi, a két morgó öreg és a többiek. A történet szerint a Muppetek már rég visszavonultak, és új foglalkozásokban találtak rá önmagukra. Ám a világ legnagyobb Muppet- rajongói (Jason Segel és Amy Adams) megtudják, hogy a gonosz olajmágnás Tex Richman le akarja rombolni a Muppet Színházat, ezért megpróbálnak összeszedni 10 millió dollárt a megmentésére és felkészítik a Muppeteket az utolsó, legnagyobb show-ra. A nyolcvanas években vetített nagysikerű bábsorozatban olyan világsztárok vállaltak mellékszerepet, mint Elton John, Diana Ross, vagy Roger Moore, de 1981-ben 120 epizód után véget ért. (IMDb: 8 pont, Rottentomatoes: 96 százalék)

Martha Marcy May Marlene

Van egy Olsen-lány, aki nem játszik 9 hónapos kora óta a tévében, ellenben fiatal kora ellenére tavaly berobbant a Sundance-en, amit csak megerősített néhány hónapra rá a cannes-i siker. Elizabeth Olsen egy szektából kiugró lányt alakít, aki megpróbál szabadulni élete borzalmas időszakától, amit a fura hippikommunával töltött. Rabság, szökés, paranoia találkozik ebben a nagyon erős hangulatú filmben, amiben a gonoszt A hallgatás törvényéért (Winter's Bone) Oscarra jelölt John Hawkes alakítja. A Sundance-en a legjobb rendezés díját kapta az első filmes Sean Durkin, Torontóban két díjra jelölték, Cannes-ban meg jó kritikákat kapott, mi is szerettük. (IMDb: 7,5 pont, Rottentomatoes: 88 százalék)

Az öldöklés istene

Roman Polanski a magyar származású, francia Yasmina Reza Brodway-színdarabjából forgatott vígjátékot, amiben két 11 éves fiú összeverekszik a helyi játszótéren, a szülők (John C. Reilly és Jodie Foster) pedig a konfliktus rendezése érdekében áthívják magukhoz a támadó gyerek családját (Kate Winslet és Christoph Waltz), ám abból csak újabb balhé lesz a sok előítélet miatt (IMDb: 7,6 pont, Rottentomatoes: 66 százalék).

Retró szerelem

Az agyondíjazott berlini rendező, Robert Thalheim az NDK-turisták legendás Balaton-rajongásáról forgatott tavaly Volkswagen bogárhátúkban, teniszpólókban és retkes MÁV-kocsikban tobzódó romantikus filmet. Egyébként ez a film is szerepel a berlini fesztivál German cinema – Lola@Berlinale-szekciójában. Az időpont 1988, a helyszín pedig a Plattensee déli partja, hogy minden második kamerabeállításból látszódhasson a Badacsony-hegy jól ismert sziluettje. Itt habarodik egymásba az edzőtáborozó ossie lány, Doreen és egy kalandokat kereső német srác, akiről természetesen kiderül, hogy NSZK-s wessie, így a politikai feszültség és a családi botrány is garantált. (IMDb: 6,8 pont, Rottentomatoes: -)

Faust

1911 óta készülnek filmek az Ördöggel alkut kötő, halhatatlanságot hajszoló alkimistáról, és a sorba most már az oroszok is beálltak a saját verziójukkal. A rendező, Alekszandr Szokurov három Aranyoroszlánt is kapott érte a 8 millió eurós költségvetésből forgatott kosztümös filmért Velencében, de a díszlettervező Jelena Zsukova is besöpört két másik fesztiváldíjat.(IMDb: 7,4 pont, Rottentomatoes: -)