A Médiatanács 20 milliót költött forgatókönyvekre

2012.01.12. 12:54

Tizennégy tévéfilmes filmtervet és forgatókönyvet támogat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa összesen 19,8 millió forint értékben.

A 2011 novemberében kiírt forgatókönyvírói, tévéfilmterv-fejlesztési pályázatra összesen 42 nevezés érkezett. A pályázatokról Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója, Bereményi Géza író, rendező és Szálinger Balázs író, költő, fordító döntött.

2,5 milliós díjazásban négy pályázat részesült: Vitézy László és Sz. Szabó István Pillangó című alkotásáért a Mega Film Kft.; Egressy Zoltán és Vecsernyés János Három koporsó című munkájáért a Service Film Positive Kft.; Madarász István A legyőzhetetlenek című munkájáért a Szupermodern Stúdió Kft.; Czencz József Láthatatlan Kéz című filmtervéért az Unio Civilis Képműhely Művészeti Bt.

1-1 millió forintot kap a Dér András írta Cyber Cyrano című alkotásra az Absolut Film Kft.; a Tóth Barnabás és Simonyi Balázs jegyezte Kedves Közellenségek című munkára a Café Film Kft.; a Gál Péter és Tóth Csaba által írt Kondor című pályázatra a K.K.TV Média és Kommunikációs Szolgáltató Betéti Társaság; valamint Gothár Péter Játszódjatok! című alkotására a Proton Cinema Kft.

Szintén 1 millió forintos díjazásban részesült a Nagy Zoltán Mihály és Zsigmond Dezső által írt A Sátán fattya című munkáért a Quality Pictures Kft.; az Osztály! Vigyázz!, amelyet a Service Film Positive Kft. nyújtott be Háy János, Berg Judit, Szászi Zsuzsi, Rácz Zsuzsa és Péterfy Gergely írása nyomán; Köbli Norbert Freedom Flight című munkájáért a Szupermodern Stúdió Kft.; Bornai Tibor Lőj az ördögre című munkájáért a Tivoli Filminvestments Kft.; valamint Vinnai András Gémkapocs és Körömlakk című írására a Stúdió Baestarts Kft. Maruszki Balázs Mennyből az angyal című munkájára a KinoFilm Studio Filmkészítő és Szolgáltató Kft. 800 ezer forintot kapott.

Mint a szervezet közleménye rámutat: az összeg biztosításával a Médiatanács "biztos alapot szeretne nyújtani a magyarországi közszolgálati televíziók műsorán jelentkező televíziós filmalkotások gyártásához". A dokumentum szerint a gyártási támogatásra szolgáló pályázatokat a Médiatanács 2012 első negyedévében hirdeti meg.