A némafilmes a legnagyobb Oscar-esélyes

2012.01.22. 11:00
Kiosztották a producerek céhének díjait (PGA Awards), amin a várakozásoknak megfelelően jutalmazták A némafilmes című Aranyglóbusz-díjas filmet is, ami ezzel hivatalosan is az Oscar-díj legnagyobb esélyesévé lépett elő.

A Darryl F. Zanuck-díjat A némafilmes a Koszorúslányok, az Utódok, A tetovált lány, a Hugó, a Pénzcsináló, a Hadak útján, az Éjfél Párizsban, A segítség és A hatalom árnyékában előtt nyerte meg, ezzel két hét leforgása alatt már a második legjobb filmes szobrot vehették át a producerek. A mozi némafilmes korszaka előtt tisztelgő alkotást Michel Hazanavicius rendező fekete-fehérben, dialógusok nélkül forgatta le, és az amerikai mozihoz írt szerelmes levélnek nevezte köszönőbeszédében. Mivel kedden jelentik be az Oscar-díj nevezettjeinek névsorát, nem nagyon kell csodálkozni, ha a lista A némfilmessel kezdődik.

Az eddigi 22 PGA-díjat nyerő filmek közül 15-nek sikerült az Oscart is begyűjtenie, a legutóbbi négy évben az ezzel a díjjal jutalmazott alkotások (Nem vénnek való vidék, Gettómilliomos, Bombák földjén és A király beszéde) az Akadémia fődíját is megkapták. A PGA idén először nevezett tíz flmet a díjra, pont úgy, ahogy az Oscar-díj esetében is történik majd. A lejobb animációs film a Tin Tin kalandjai, a legjobb tévés vígjátáksorozat a Modern család, a legjobb minisorozat a Dowtin Abbey, a legjobb reality a The Amazing Race, a legjobb dráma pedig a Gengszterkorzó lett - ezzel megszakadt a Reklámőrültek nagyszerű sorozata (2007 óta egymás után négyszer kapták meg a díjat).