Április elsején osztják a filmes citromdíjakat

2012.01.23. 09:47

Megváltoztatták az amerikai szervezők a filmes "citromdíjak" kiosztásának menetrendjét: az Arany Málna-díjnak nevezett anti-Oscarokat idén április elsején nyújtják át. A Razzie Awards (Arany Málna-díj) szervezői korábban rendszerint az Oscar-jelölések előestéjén nevezték meg saját jelöltjeiket a legrosszabb produkciók és alkotók kategóriáiban.

John Wilson, a Razzie alapítója a hét végén jelentette be, hogy idén február 25-én, az Oscar-díjkiosztó előestéjén hirdetnek jelölteket, a díjak átadására pedig április elsején kerül sor Los Angelesben. Mint hangsúlyozta, ez a szervezők régi terve: szerették volna, ha a díjkiosztó a bolondok napjára esik. Az Arany Málna-díjak menetrendjének átprogramozásával egyúttal arra is lehetőséget akartak adni a díjakról döntő szavazóknak, hogy megnézhessék az év legrosszabbnak vélt filmjeit, és alaposabban megfontolhassák döntésüket - közölték a szervezők.

Az Arany Málna alapítvány 1980 óta adja ki a Razzie-kat. A jelöltek közül szavazással választják ki a díjazottakat, az Egyesült Államokból és 17 másik országból több mint hatszázan szavazhatnak. A díj egy golflabda nagyságú, szuper 8-as filmtekercsre helyezett, aranysárgára festett málna. A díjazottak ritkán jelennek meg az ünnepélyes díjkiosztón. Tavaly Az utolsó léghajító lett a legrosszabb film: öt Arany Málna-díjat kapott.