A némafilmes arathat az Oscaron

2012.01.24. 15:28 Módosítva: 2012.01.24. 22:04
George Clooney

Az Artist  - A némafilmes a várakozásoknak és a korábbi díjaknak megfelelően tarolhat.  Meryl Streepet tizenhetedik alkalommal jelölték, George Clooney végre főszereplőként is Oscart kaphat.  A 84. Oscar-gála előtt kihirdették a jelölteket.

Az idei Oscar-díj minden bizonnyal a tíz jelölést bezsebelő Artist - A némafilmes című, a fekete-fehér némafilm sikereiről szól. 1929 óta most először díjazhatnak az Oscaron fekete-fehér némafilmet. A főbb kategóriák közül nagy eséllyel nyerhet a legjobb film és legjobb rendező kategóriákban is, annak esélyét nem látjuk, hogy a főszereplő George Clooney-t is legyőzze Dujardin.

A legtöbb jelölést Martin Scorsese A leleményes Hugo című filmje kapta, tizenegyet, de a főbb kategóriákban nem sok esélye van.

A legjobb film díjára kilenc filmet jelöltek, amik közül a fekete-fehér némafilm, az Artist - A némafilmes a legesélyesebb. További jelölt még az Utódok, A segítség, A leleményes Hugo, az Éjfélkor Párizsban, a Hadak útján, a Pénzcsináló, a Rém hangosan és irtó közel és Az élet fája.

A rendezők között Woody Allen az Éjfélkor Párizsban című filmért kapott jelölést, Terrence Malick Cannes-ban nyertes mozija, Az élet fájáért, Alexander Payne az Utódokért, Martin Scorsese pedig a Hugóért. Mégsem ők az esélyesek, hanem az Artistot jegyző Michel Hazanavicius.

A legjobb férfi színészek versenyében George Clooney Utódokban nyújtott alakítása tűnik jelenleg a legesélyesebbnek. Jelölést kapott Brad Pitt a Pénzcsinálóért, Gary Oldman a Suszter, szabó, baka, kémért, Demián Bichir A Better Life című filmért. A mi favoritunk Jean Dujardin az Artistban nyújt kiemelkedőt.

Meryl Streep Margaret Thatcher szerepében

A színésznőknél kisebb meglepetésre az öt jelölt közé került A tetovált lány, Rooney Mara, bár sok jót nem jósolunk neki. Merly Streep 17. alkalommal lesz jelölt, harmadszorra nyerhet a Vasladyért. Esélyes még A segítségben nyújtott alakításával Viola Davis, illetve Michelle Williams (Egy hét Marilynnel). Glenn Close az Albert Nobbs című filmért kapott jelölést.

A nagy harc Meryl Streep és Viola Davis között lehet: előbbi 17. jelölését kapta meg, és mindössze kétszer díjazták, előbb a Kramer kontra Kramerért, majd a Sophie választásáért. A legjobb színésznők között nemcsak azért lesz nagy verseny, mert Meryl Streep mellett Viola Davist is sokan várják győztesnek, hanem mert az a Michelle Williams is esélyes lehet, akit az Aranyglóbuszon musical/vígjáték kategóriában díjaztak, és jelölték Oscarra a Brokeback Mountainben nyújtott alakításáért, majd tavaly a Blue Valentine-ért is.

A legjobb mellékszereplők között megkapta a jelölést az idei év egyik legjobb színésznője, Jessica Chastain, akit most A segítségért jelöltek, de szerepelt Az élet fájában és a Texas gyilkos földjén című filmekben is. A csodás Bérénice Bejo megmutatta, milyen ügyes az Artistban, Melissa McCarthy a Koszorúslányokért, Janet McTeer az Albert Nobbsért, Octavia Spencer A segítségért kapott jelölést szintén. Utóbbit tartják a legesélyesebbnek.

A legjobb férfi mellékszereplők között kifejezetten jó mezőny gyűlt össze: Kenneth Branagh (Egy hét Marilynnel), Jonah Hill (Pénzcsináló), Nick Nolte (Warrior), Christopher Plummer (A kezdők) és Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel).

A legjobb külföldi filmek versenyébe kerültek: Bullhead (Belgium), Footnote (Izrael), In Darkness (Lengyelország), Nader és Simin - Egy elválás története (Irán), Monsieur Lazhar (Kanada). Egy kicsit el tudtuk volna képzelni Pedro Almodóvar filmét, A bőr, amelyben élek címűt is.

Az összes díjazottat megnézhetik itt. Az HBO élőben közvetíti a gálát 26-án éjjel és előtte a vörös szőnyeges bevonulást.