George Clooney kiábrándult a politikából

2012.01.27. 09:50 Módosítva: 2012.01.27. 10:57

Másfél hete már megtudtuk, kik kapják az Aranyglóbuszokat, a héten elárulták végre, kiket jelölnek Oscar-díjra: mindkét díjhoz kapcsolódik a héten filmbemutató. Előbbin George Clooney izgalmas politikai sztorija dübörgött több jelölésével, utóbbin Gary Oldmant jelölték a legjobb színészek közé. Nulla állami támogatással készülő magyar film is van a héten: egy szerethető Sherlock Holmes-történet gyerekekkel.

A hatalom árnyékában

A politika, az ármánykodás és a hazugság a főbb témái George Clooney új rendezésének, ami az amerikai elnökválasztás hátterét mutatja meg nagyjából az Elnök emberei stílusában, persze főleg a drámai elemekre kihegyezve. George Clooney a 2005-ös Jó estét, jó szerencsét! című filmje után megint politikai drámát készített: ő írta a forgatókönyvet, majd miután producerként megszerzett minden pénzt hozzá (Leonardo DiCaprio az egyik producertárs), megrendezte. A történet főhőse, Stephen Myers (Ryan Gosling) mindent tud a politikai marketingről, profizmusán csak az idealizmusa ejt csorbát. Például az, hogy hisz az elnöki posztért induló, szintén újoncnak számító Mike Morris (George Clooney) szokatlanul őszinte és radikálisan zöld szlogenjeiben. Az elnökjelölt-állítás idején kapcsolódik be a néző a történetbe: az eszközök éppolyan durvák, mintha már az utolsó forduló következne. A főszereplő Ryan Gosling visszafogottan próbál feljutni a csúcsra, de amikor szerződni kell az ördöggel, akkor úgy dönt, ahogy ilyenkor mindenki szokott. A hatalom árnykékában két igazi zsenije Philip Seymour Hoffman és Paul Giamatti. Evan Rachel Wood és Marisa Tomei is kiemelkedőek a mellékszerepeikben. A 12,5 millió dollárból forgatott film október elejei premierje óta több mint 40 millió dollár bevételt hozott az Egyesült Államokban. Az Aranyglóbuszon nem sikerült a jelöléseket díjakra váltania George Clooney-énak, és várhatóan a film egyetlen Oscar-jelölését (forgtókönyv) sem.

Suszter, szabó, baka, kém

Az egyik legizgalmasabb krimiíró John Le Carré, aki saját kémmúltjából adódóan egészen különleges tehetséggel írja regényeit a kémvilágról. A Suszter, szabó, baka, kém korábban megjelent magyarul Árulás címen. Az öreg kémet visszarendeli az angol hírszerzés, hogy segítsen lefülelne a kettős kémet, aki a Körönd nevű belső körből jelent a szovjeteknek. George Smiley elkezdi a munkát, de túl sok titokra talál rá. A svéd Tomas Alfredson az Engedj be! című vámpírfilm után rendezte meg első angol nyelvű, egészen különleges hangulatú filmjét, amiben a magyarországi forgatások miatt szerepel Mucsi Zoltán, Csuja Imre, Kálloy Molnár Péter is pöttömyni szerepekben. A főszerepeket ugyanis az Oscar-díjas Colin Firth, Tom Hardy (aki Michael Fassbender helyett került be), John Hurt és Mark Strong viszik. Az eddig 50 millió dollárt hozó filmet rengeteg BAFTA-díjra, velencei Arany Oroszlánra és Oscar-díjra jelölték, ezek közül a főszereplő, a 18 hónapos casting után kiválasztott Gary Oldman jelölése a legfontosabb, aki nemcsak John Le Carréval vette fel a kapcsolatot, hanem közel száz szemüvegből választotta ki, mi illik a legjobban a karakteréhez, Smiley-hoz.

Underworld - Az ébredés

Biztos valaki örül neki, hogy a vámpírlányt alakító Kate Beckinsale 12 évnyi raboskodás után megszökik az emberek fogságából. A nevetséges sztorit a Mátrixból, a Terminátorból és az előző részekből tákolták össze, kizárólag a bőrszerkós Kate Beckinsale miatt érdemes megnézni. Az emberek az eltelt 12 évben mindent megtudtak a vámpírokról, vérfarkasokról, vagyis teljesen mások a játékszabályok, mert háborút indítottak ellenük. Ez lesz a sorozatból az első darab, amit 3D-ben is bemutatnak, és az első, amelyben nem játszik Bill Nighy.

Sherlock Holmes nevében

Épp csak lefut nálunk a Robert Downey Jr-féle Sherlock Holmes-történetekre egyáltalán nem hasonlító Guy Ritchie-értelmezés, amikor a magyar filmipar válaszcsapást mér a témában. A mindenféle állami támogatás nélkül megvalósuló film végeredménye egy jól kitalált és megvalósított ifjúsági film, ami nem minden hibától mentes. A két főszereplő srác leosztotta maguk között a szerepeket, egyikük Holmes, a másikuk Watson, és ha már gyerekek kezdenek eltűnni a kisvárosban, akkor ők kinyomozzák.

A párizsi mumus

A Cápamese és az Irány Eldorádó francia rendezője, Bibo Bergeron új filmje egy Párizsban élő szörnyről szól, aki összebarátkozik az egyik legnagyobb francia sztárral. A 25 millió euróból forgatott, torontói filmfesztiválon bemutatott film producere Luc Besson. A szerelemről, barátságról és varázslásról szóló történet 1910-ben a párizsi árvíz idején játszódik. a város nemcsak az árvíz miatt van pánikban, hanem egy kósza szörny miatt is, ez utóbbira a rendőrség is vadászik.
A szörny a Montmartre-i kabaréban rejtőzik el, ahol a talpraesett énekesnő, Lucille a sztárattrakció. A nagy kalandba akaratlanul belekeveredik a félénk mozigépész, Emile és Raoul, a nyegle kifutófiú és feltaláló. Összefogva a melegszívű kabarésztárral, Lucille-lel, és egy különc tudós okos majmával közösen próbálják megmenteni a kevéssé félelmetes szörnyet, Francoeurt a város kegyetlen rendőrparancsnokától. A magyar változatban Lucille Bánfalvi Eszter, Raoul Nagy Ervin, Emile Elek Ferenc, Maynott rendőrparancsnok pedig Törköly Levente hangján szólal meg.