Itt van Katherine Heigl legszörnyűbb filmje

2012.02.02. 15:01
A külföldi újságírók lehúzták a blockbustrenek szánt A szingli fejvadászt és a Borotvaélen című akciófilmet is, de még Meryl Streep Oscar-gyanús Vasladyjéről sem áradozott mindenki. Az eheti premierfilmek közül csak a norvég Rosszfiúk-klón, az Ördögsziget kapott jó kritikát.

A Vaslady

A tizenhétszer Oscarra jelölt, idén remélhetőleg harmadjára díjazott Meryl Streep nagy alakításáról szól ez a film, nem Margaret Thatcherről, pedig róla készült az életrajzi film. Klasszikus Oscar-film a Vaslady: a nagy sztár az életrajzi film főszerepe miatt teljen átalakul, hogy azonosulhasson Thatcherrel, de mégis ún. emberi történet ez érzelmekkel és drámákkal, amely azt ábrázolja, milyen nehéz valaha volt kemény államvezetőként, mára idős, beteg nőként az élet. A készítők ügyesen megragadták az utóbbi évek trendjét: A királynő Helen Mirrennel Oscart ért, A király beszéde Colin Firth főszereplésével szintén. A mindössze 13 millió dollárból forgatott filmről sok kritikus azt állítja, és mi is csak megerősíteni tudjuk ezt, hogy a rendező nem gondolt semmi konkrétat a miniszterelnökről, néhányuk szerint ráadásul Meryl Streep sok esetben eltúlozza a karaktert és a játékot. A Vasladyt a Mamma Mia sikerrendezője, Phyllida Lloyd készítette, és bár nagyon sok hiányérzetünk van, összességében egy estére megfelel. A Thatcher komoly leépülése idején játszódó történet nagyobb lépésekben tekint vissza a miniszterelnök politikai karrierjének kezdetére, csúcsára és végére, mégsem derül ki sok magáról a nőről vagy a motivációiról. (IMDb: 6,2 pont, Rottentomatoes: 54 százalék. Index-értékelés: 6/10, de Meryl Streep 8/10)

A szingli fejvadász

A film, amiben van szerelem, humor, adósság, krimi, szinglik és jócsaj még akár jó is lehetne, de nem az! Pedig az alapot jelentő könyv óriási nemzetközi siker volt: Janet Evanovich megteremtette Stephanie Plumot, a tök átlagos csajt, aki ha kell, akkor nagyon hősiesen tud harcolni. A gyártóktól nem volt butaság, hogy elindítottak volna egy sorozatot, de a filmet nem nagyon szeretik se a nézők, se a kritikusok. Ők inkább utálják. A sztori elég bonyolult, de elmondjuk egyszerűen: a jócsajnak nincs melója, pénze és pasija, ezért rokona óvadékbehajtó cégénél kezd dolgozni, ahol első feladata egy gyilkossággal gyanúsított férfit kell elkapnia, akivel ráadásul a gimiben megjárta már. A főszerepet alakító Katherine Heigl érthetetlen reménysége a mai napig Hollywoodnak, pedig nem sok jó dolgot tudunk a nevéhez kötni, de legalább játszott a Grace klinikában. (IMDb: 4,8 pont, Rottentomatoes: 3 százalék.)

Borotvaélen

Az Avatar óta egyre több akciófilmes főszerephez jutó Sam Worthington ezúttal egy szálloda ablakpárkányában álló, elkeseredett zsarut alakít, akinek egy gonosz milliomos (Ed Harris) a nyakába varrt egy gyémántrablást, ezért most meg kellene győznie a rendőrségi tárgyalót (Elisabeth Banks) az ártatlanságáról, vagy mehet 25 évig hűsölni a kóterba. Bár a 42 millió dollárból forgatott Borotvaélen alapsztorija sok flashback jelenetet és sötét titkot ígér, nem hatotta meg túlságosan a thriller műfaj rajongóit: a január 27-i premier óta csak 9 milliót szedett össze, és még a kritikusok is széttépték. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen a forgatókönyvet a tévés világból érkező Pablo F. Fenjves írta, a rendező pedig a dokumentumfilmes Asger Leth volt. "Esetlenül leforgatott thriller, minimális feszültséggel", írta a Newsday, és a Variety is hasonlóan fanyalgott: "Túl mozgalmas ahhoz, hogy elaludjunk rajta, de nagyon erőltetettet ahhoz, hogy izgalmas legyen." (IMDb: 6,6 pont, Rottentomatoes: 28 százalék)

Ördögsziget

Nincs új premierhét a Cirko Film - Másképp Alapítvány és skandináv szociodráma nélkül. A műfaj szerelmesei ezúttal a norvégok Viharsziget-klónján izgulhatnak: a Stohl András-féle Rosszfiúkat idéző történet egy fagyos börtönszigetre épített javítóintézeti fiatalok és nevelőtisztjeik örök konfliktusáról szól. A rendező a díjhalmozó Marius Holst volt, aki ezúttal is begyűjtött két trófeát a lübecki fesztiválon (a film emellett 3 másik díjat is kapott), az egyik főszereplő pedig a skandináv filmgyártás mellett Hollywoodban is befutott svéd színész, akiről a Washington Post szerint "tökéletes választás volt a kőarcú, korrupt igazgatónak". (IMDb: 7,4 pont, Rottentomatoes: 81 százalék)