A Babylon 5 atyja Watchmen-előzményt ír

2012.02.03. 17:16
Brian Azzarello,
WATCHMEN 2012 CC ajshdlfjhsad67478923764598324765987634haskdjhgf
Fotó: DC Comics

Elképesztő szentségtelenségre készül a nemrég logóváltáson átesett DC kiadó: Before Watchem sorozatcímmel előzménysztorikat fognak gyártani Alan Moore és Dave Gibbons 1986-os kultképregényéhez, a Watchmenhez (ami a moziváltozat idején magyarul is megjelent). A projekt viszont akár jól is elsülhet, mert az amerikai képregényipar jelenlegi ászait (többek között Brian Azazellót Len Weint) igazolták le hozzá írónak és rajzolónak.

Az új szériában visszatér a közönségkedvenc őrült sorozatgyilkos, Rorschach, a lángszórós Komédiás, a pucér kék óriás, Dr. manhattan, a dagi Nite Owl, a dögös Selyem kísértet 2, a világvégét elhozó Ozimandyas és még a fejezetekbe ékelt, külön képregényben monologizáló kalóz is. A képregénygeekek egyik fele örül, a másik hőbörög, utóbbiak táborába tartoznak az eredeti mű szerzői is. "Nem akarok több pénzt. Nem akarom, hogy ezek elkészüljenek. A Moby Dickhez sem készülnek előzmények és folytatások, ez az egész a DC 80-as évekbeli, drákói szigorral mindent leszabályozó szerződéseit idézi" - nyilatkozta a borzas hajú képregényzseni, akinek a véleményét egykori szerzőtársa, Dave Gibbons rajzoló is osztja: "Az eredeti Watchmen egy komplett, lezárt történet volt, Alan Moore-ral mindent elmondtunk benne, amit akartunk."

comics-popup
Fotó: DC Comics

A DC tervei szerint mindegyik szereplő többrészes minisorozatot kapna, amit más-más sztáríróra és rajzolóra bíznának. A szuperképességek nélküli, bagolyjelmezes kütyükirály, Nite Owl előtörténete például J. Michael Straczynskinak, a Babylon 5 tévésorozat író-rendező-producerének és a Brad Pitt-féleWorld War Z forgatókönyvírójának jutott (ő egyébként maga is a Pókember-sorozat egyik kultikus bérírója volt korábban, itt magasztaltuk az egekbe a magyarul is megjelent Az új Bosszú Angyalai? alcímű képregénykötetét)

Straczynski a Hollywood Reporternek adott interjúrában hűtötte le Moore-t, aki egyébként maga is többször folytatta már jó pénzért olyan képregényhősök sztoriját, akiket nem is ő talált ki: "Kétségtelen, hogy a Watchmen-szereplőket Alan tudja a legjobban bemutatni. Megértem az aggodalmát, de annyit azért hozzá tennék, hogy sosem hallottam őt amiatt háborogni, hogy Jerry Shusteren és Joe Siegelen kívül mások is készítettek Superman-történeteket. Alan maga is tovább vitte már más írók karaktereit, például amikor leszerződtették Len Wein Swamp Thingjének folytatására. Sőt, Alan az elmúlt évtizedekben előszeretettel írt zseniális képregényeket olyan regényhősök köré, akiket nem is ő talált ki, Nemo kapitánytól a láthatatlan emberen át Moriarty professzorig." A Babylon 5 atyja szerint morálisan eléggé kifogásolható Alan Moore "Én bármikor felhasználhatom Verne, H.G. Wells, Stevenson és Arthur Conan Doyle karaktereit, de az enyéimhez ne merjen senki nyúlni!"-hozzáállása.

Ilyen nyilatkozatok után viszont Straczynskiéknak is muszáj lesz legalább olyan ütős Watchmen-sztorikat kitalálni, mint amilyen zseniális Batman-történet volt Alan Moore egyik leghíresebb "bérírása", a Gyilkos tréfa. (via DC blog & comicsalliance.com)