Szemétnek tartják Angelina Jolie filmjét

2012.02.06. 16:25

Nem mutatják be Angelina Jolie első rendezését, a Vér és méz földjént Bosznia-Hercegovina szerbek lakta részén, a boszniai Szerb Köztársaságban, a film ugyanis a délszláv háború idején játszódik, egy szerb katona és egy bosnyák lány történetét mutatja be. A belgrádi Blic című napilap értesülései szerint a boszniai Szerb Köztársaságban érdeklődés híján elmarad a premier, Vladimir Ljevar filmforgalmazó szerint "itt senki sem akarja megnézni ezt a szemetet".

Az 1992 és 1995 között dúló boszniai háború idején egy internálótáborban játszódó alkotás premierje Bosznia-Hercegovinában február 14-én lesz a fővárosban, Szarajevóban. A dízszbemutatóra Angelina Jolie is elmegy. A balkáni országban decemberben már tartottak exkluzív vetítéseket a filmből, az előzetes kritikák méltatták a színésznő rendezői bemutatkozását.

A boszniai szerbek egyébként már kezdettől fogva a szerbellenességre hivatkozva bírálták Jolie munkáját, de tiltakoztak ellene a háború bosnyák áldozatait tömörítő szervezetek is. A nehézségek miatt a filmet végül Budapesten forgatták le (Angelina Jolie és Brad Pitt magyarországi tartózkodásáról az Index is részletesen beszámolt). Az amerikai híresség plágiumvádakkal is szembesült: James Braddock horvát szerző azt állította, hogy a film az ő könyvén, a The Soul Shatteringen alapszik. A színésznő azonban azt állítja, hogy a forgatókönyvet ő maga írta.