Billy Bob Thorntont gyötörte az apja

2012.02.13. 19:07 Módosítva: 2012.02.13. 19:18
Billy Bob Thornton
Billy Bob Thornton
Fotó: Johannes Eisele

Az 1960-as évek végén, az amerikai Délen játszódó filmmel érkezett a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába Billy Bob Thornton: az Oscar-díjas alkotó Jayne Mansfield's Car című filmje.

Orosz-amerikai koprodukcióban készült többek közt Robert Duvall, Kevin Bacon és John Hurt főszereplésével. Billy Bob Thorntonnak ez a negyedik játékfilmje rendezőként, ő a forgatókönyv társszerzője is. Mint mondta, különleges dolog volt megrendezni ezt a filmet: Amerikában nehéz támogatást szerezni független filmekre, új munkája ezért készült végül orosz támogatással, amelynek köszönhetően azokkal dolgozhatott, akikkel akart.

A film egy amerikai és egy angol család találkozásáról szól, de fontos vonalat jelent benne a háború. "Háborúellenes film is, két család találkozásán keresztül mutatja be, hogyan hatott a háború a különböző generációkra és a családokra. Mondhatjuk, hogy nem okulunk a múltból" - mondta Thornton.

A film az örökségről is szól - részletezte még a színész-rendező. A Jayne Mansfield's Car saját életéből elevenít fel emlékeket. Thornton hosszasan taglalta, hogy milyen rossz volt a kapcsolata apjával. "Erőszakos ír ember volt, testileg, lelkileg gyötört, nem tudta kifejezni az érzéseit. Állandóan autóbalesetekhez cipelt, ez köszön vissza a filmben is" - mondta. "Egész életemben idősebb férfiak megbecsüléséért küzdöttem" - fűzte hozzá.