Nem jósolnak magyar sikert a Fliegauf-filmnek

2012.02.14. 08:50

Fliegauf Benedek Csak a szél című romagyilkosságokról készült filmjéről, amit a héten vetítenek a 62. Berlini nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában, azt tippeli Barbara Möller a fesztivál blogjában, hogy Berlinben jól fogadják majd, Budapesten nem.

A Fliegauf-filmről annyit ír, hogy a Magyarországon 2008-ban és 2009-ben lezajlott romapogromokon alapul, ami során 11 ember halt meg, és a romák elleni uszítás máig folytatódik. A film fogadtatással kapcsolatos jóslatát pedig arra alapozza, hogy 2007-ben Belgrádban sem ünnepelték a boszniai nőket erőszakoló szerb katonákról készült Grbavica című filmet, és Londonban sem üdvözölték lelkesen, mikor a berlini fesztiválon vetítették a brit igazságügyi botrányról készült, de Angliában csak IRA-machinációnak emlegetett Apám nevében című mozit Jim Sheridantól.

A Berlinalén február 18-án műsorra kerülő Magyarország 2011 című szkeccsfilmről azt írja: a magyarországi politikai légkör atmoszféráját mutatja be, rendezői Fliegauf Benedek mellett Kocsis Ágnes, Mészáros Márta, és Jancsó Miklós. A vetítés után a vitát Tarr Béla vezeti majd, az a rendező, akit tavaly az Ezüstmedve mellett a zsűri nagydíjával tüntettek ki A torinói ló című filmjéért. Tarrt még úgy jellemzi az írás, hogy már nem érzi jól magát Magyarországon, hisz az a jelmondata, hogy "Az Orbán-kormánynak kell eltűnni, nem nekem." Ezt a cikk írója szerint a fesztivál szervezői is így látják.