Arab tavasz és japán cunami Berlinben

2012.02.15. 13:00

Tükröt tart az elmúlt egy év eseményei elé a Berlinale: a rangos fesztiválon az arab tavasszal, a japán cunamival és atomkatasztrófával, és az elégedetlenek mozgalmával foglalkozó filmek is szerepelnek.

Az arab tavaszról, a többek közt Egyiptomban lezajlott változásokról külön vetítéssorozattal emlékeznek meg a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Hat újságíró szemén keresztül mutatja be például Bassám Mortada egyiptomi rendező a Reporting... A Revolution című filmben, hogyan élték meg a sajtó munkatársai Hoszni Mubarak évtizedek óta uralkodó rezsimjének megdöntését.

Kerekasztal-beszélgetéseken is téma: az egyik panelre Javier Bardem Oscar-díjas spanyol színész is elígérkezett, hisz az utóbbi időszakban sokat foglalkozott a Szahara térségével, dokumentumfilm forgatásában is részt vett.

A tavalyi év másik nagy horderejű eseményével, a március 11-ei japán földrengés és szökőárral három japán rendező filmje került a fesztiválra. Fudzsivara Tosi Fukusimától hét kilométerre forgott dokumentumfilmjében - No Man's Zone - mutatja be, mi maradt a pusztítás után. Az oral history jegyében készült Ivai Sundzsi filmje, a 3.11, amiben tudósokkal, művészekkel, újságírókkal, aktivistákkal készült beszélgetések láthatók. Nuclear Nation címmel forgatott filmet Funahasi Acusi. A rendező Futaba lakóit mutatja be. A város egykor 9 ezer lakost számlált, közülük több mint ezret egy tokiói iskola épületében szállásoltak el az evakuálás után.

Az "elégedetlenekként" emlegetett nemzetközivé vált mozgalom is helyet kapott a Berlinalén. Indignados címmel Tony Gatlif mutatott be filmet, ami a fennálló gazdasági-politikai rendben változásokat követelő mozgalomról szól. Madridon át Londonig és New Yorkig utcára vonultak az emberek, mert féltik gyerekeik jövőjét. Nagyobb beleszólást akarnak sorsukba, nem akarnak a rendszer vesztesei lenni, fogalmazott a cannes-i filmfesztiválon korábban a legjobb rendező díjával kitüntetett alkotó.