Hilary Swanknek el kell számolnia a csecsen diktátor születésnapjával

2012.02.17. 14:58

A csecsenek nem bírnak magukkal: a száműzetésben élő csecsen vezér, Ahmed Zakajev levelet írt Hilary Swanknek, hogy árulja el, mennyi pénzt kapott Ramzan Kadirov diktátortól azért, hogy tavaly októberben elment a születésnapjára Jean-Claude Van Damme táraságában, illetve a bocsánatkérés után milyen szervezeteknek ajánlotta fel a kapott összeget.

Kadirov, Van Damme és Swank a diktátor szülinapján tavaly októberben
Kadirov, Van Damme és Swank a diktátor szülinapján tavaly októberben

A Londonban élő Ahmed Zakajev csecsen lázadóvezér Swank ügynökségének címezte a levelet február 13-i dátummal. Zakajev felsorolja, milyen pontokban sértette meg Kadirov az emberi jogokat, majd megkérdezi, pontosan mennyit fizetett Swanknek.

Két hónapja kért bocsánatot a kétszeres Oscar-díjas színésznő, Hilary Swank Jay Leno műsorában, hogy elment Kadirov születésnapjára, majd a kapott pénzt, állítólag 500 ezer dollárt, felajánlotta jótékony célokra. Zakajev azt is szeretné tudni, milyen szervezeteknek ajánlotta fel a pénzt Swank. A színésznő szóvivője a levélre reagálva elmondta, Swank a szervezetek kérésére nem fedheti fel nevüket.

Tavaly októberben Ramzan Kadirov csecsen elnök 35. születésnapján Jean-Claude Van Damme és Hilary Swank voltak a sztárvendégek. A meghívott sztárok közül Kevin Costner, Eva Mendes és Shakira nem mentek el. A Human Rights Watch keményen támadta a két sztárt, hogy legitimálják a bűnös rezsimet, és követelték, hogy fizessék ki a pénzösszeget, amit ezért kaptak.

Az Emberi Jogok Alapítványa azt állítja, hogy Jean-Claude Van Damme egy emelvényen állva azt mondta: „Szeretlek, Mr. Kadirov”, míg Swank örvendezett, hogy Groznijban lehet, és boldog születésnapot kívánt Kadirovnak. Swank beszéde után a brit Vanessa Mae fél millió dollárért lépett fel. Volt tűzijáték is.