Elkelt a Stallone–Schwarzenegger-film is

2012.02.20. 08:22

Az European Film Marketet idén számos minőségi project talált vevőre Berlinben. „Ez a legforgalmasabb Berlin volt, amióta ide járok” – fogalmazott a FilmNation vezetője és alapítója, Glen Basner, aki legnagyobb stúdióüzletét bonyolította le Robert Redford következő filmjével, az All Is Losttal. Egy brit sales ügynök szerint az értékesítés előtti piac ebben az évben a nagy, kommersz projekteknek kedvez a kisebb, kisköltségvetésű filmek helyett.

000 Hkg2793925
Fotó: Mark Ralston

A Summit Entertainmentnek két nagy dobást sikerült eladnia: a Schwarzenegger-Stallone főszereplésével készülő The Tombot, és a Richard LaGravenese regényadaptációját, a Beautiful Creaturest.  A The Tombban Stallone egy mérnököt játszik, aki azzal a kihívással szembesül, hogy pont abból a börtönből kell megszöknie, amit maga tervezett. A Beautiful Creatures pedig egy természetfeletti történet lesz, amitől hasonló sikereket várnak, mint az Alkonyat-sagától.

A hollywoodi stúdiók is erősen bekapcsolódtak a vásárlásokba. A Sony Pictures Worldwide Acquisitions is megjelent a piac február 9-i nyitásakor, hogy megvásárolja a frissen bejelentett Denzel Washington–Mark Wahlberg-film, a Two Guns jogait.

Mark Damon cége, a Foresight Unlimited nagyjából 45-50 millió dollárról írt alá a Two Guns elővásárlásáért, de Damon nem nyilatkozott arról, hogy ebből mennyit állt a Sony.

A piacon befejezett és utómunka stádiumában lévő filmek is jó eredményeket értek el. A jó nevű szereplőgárdával rendelkező, befejezett filmek iránt is nagy volt a kereslet, hiszen ezekbe a filmekbe előzetesen már nem kell kockázatos pénzeket befektetni, s mégis elkészültek, tehát valószínűleg érdemes rájuk vetni egy pillantást. A Marley című dokumentumfilm például magának Bob Marley-nak és Oscar-díjas rendezőjének, Kevin Macdonaldnak köszönheti népszerűségét a külföldi, például az angol, skandináv vagy spanyol vevők körében.

Az European Film Market az elővásárlások tekintetében legsikeresebb filmjei az All Is Lost, a Bitter Pill (Soderbergh rendezése) és az A Most Wanted Man (Anton Corbijn filmje, Philip Seymour Hoffmannal a főszerepben) voltak. IM Global szintén a piac egyik nyertese volt R korhatáros filmjével, a Happytime Murdersszel, illetve a Plush című erotikus thriller, melyben Catherine Hardwicke és Evan Rachel Wood ismét együtt dolgoznak.

A piac szervezői szerint a piacon eddig  1700 vásárló vett részt, amely a 2011-es 1532-höz képest jó eredmény.