Elindult Kínában Spielberg új stúdiója

2012.02.22. 13:31

Három kínai stúdióval lépett szövetségre Steven Spielberg filmstúdiója, a DreamWorks Animation Sanghajban. A Dreamworks, a China Media Capital, a Shanghai Media Group és a Shanghai Alliance Investment 330 millió dollárból hozza létre az Oriental DreamWorks-nek keresztelt vegyesvállalatot. A kínai cégek a társaság 55 százalékát birtokolják majd összesen, a maradék a DreamWorks Animationé lesz - írja a mediainfo.hu.

A 330 millió dolláros indulótőke viszonylag alacsonynak számít, a számos globális sikerű animációs filmet jegyző DreamWorks nagyjából ennyit költ egyetlen filmjének elkészítésére és marketingjére. Jeffrey Katzenberg vezérigazgató ennek ellenére történelmi pillanatként írta le az együttműködés létrejöttét, részben azért is, mert a Kínában már jelen lévő nagy nemzetközi stúdiók (Relativity Media, Legendary Entertainment) nem a családi alkotások piacán vannak jelen. Az Oriental DreamWorks várhatóan 2016-ig nem rukkol elő filmmel, a DreamWorks Animation részvényei mégis 1 százalékkal erősödtek a hírre.

Spielberg a Kung Fu Pandával udvarolta be magát Kínába. A Kung Fu Panda 2. című filmet a  helyi média "Hollywood Kínához szóló szerelmes levelének" nevezte. A DreamWorks animációs műhelye a film előkészítésekor egy kínai pandarezervátumba is ellátogatott, és igyekeztek olyan kulturális utalásokkal megtölteni a produkciót, amelyek megnyerték a közönség tetszését. "Hollywood az összes kínai rosszfiút észak-koreaira cserélte" - mutatott rá Gregory Ouanhon, a kínai forgalmazásra filmeket vásárló Dark Light Media igazgatója.