Harvey Weinstein berágott a korhatárbizottságra

2012.02.24. 11:49

Harvey Weinstein Hollywood egyik leggyűlöltebb független stúdiófőnöke, a Miramax egykori alapítója és a The Weinstein Company jelenlegi tulajdonosa annyira berágott az MPAA-re, az amerikai filmek korhatár-besorolásáról döntő bizottságra, hogy kijelentette, cége a jövőben nem fogja benyújtani filmjeit korhatár besorolásra. A kiváltó ok a TWC Bully című dokumentumfilmje, amit az MPAA (Motion Pictures Associaton of America) R, azaz 18 éven felülieknek ajánlott kategóriába sorolt. Weinsteinék filmje pedig pont a 18 alatti korosztálynak (is) szól, hiszen róluk szól, pontosabban azokról a diákokról, akiket erősebb, idősebb, nagyobb (és sokkal gyökerebb) társaik folyamatosan inzultálnak az iskolában.


Bully - Trailer No. 1

Az MPAA szerint a film azért nem PG-13 (kb. 14 éven aluliaknak nem ajánlott) minősítést kapott, mert a nyelvezete durva, és ezzel kimeríti az R kategória kritériumait. Weinstein először megfellebbezte a döntést, sőt, a film egyik szereplőjét is felkérte arra, hogy próbáljon hatni a bizottságra, de hiába: egy szavazattal ugyan, de a film korhatáros maradt. A Hollywood Reporter szerint Weinstein nagyon kiakadt a döntés hallatán, pedig nem először fordult elő, hogy filmjeit az MPAA magasabb korhatár kategóriába sorolta. A Király beszéde című Oscar-díjas alkotásból ki kellett vágni azokat a jeleneteket, amikben a beszédhibás király káromkodik, és csak így kerülhetett szélesebb közönség elé.

A TWC évek óta hadakozik a korhatárbizottsággal, néha viszont sikerrel lobbiznak: a Blue Valentine című filmet eredetileg NC-17-es kategóriába sorolták, ami megegyezik a pornófilmek és a kemény horrororknak tartogatott besorolással, de ekkor (2010-ben) sikerült elérniók, hogy a film R kategóriába kerüljön. Weinstein válaszlépése, miszerint többé nem nyújtja be filmjeit a bizottságnak, látványos, de üres gesztus, hiszen erre eddig sem kötelezte senki. A TWC ugyanis nem tagja az MPAA-nak, ahová a nagy stúdiókonglomerátumok kötelező jellegget tartoznak - a független stúdiók maguk döntik el, besoroltatják-e filmjeiket vagy sem. Amennyiben nem, az alkotás Unrated (besorolás nélküli) kategóriába kerül, amitől viszont a filmszínházak üzemeltetői úgy félnek, mint a tűztől, és az ilyen filmeket nem szívesen mutatják be a multiplexekben.