no

Díj nélkül maradt a droidarcú Glenn Close

2012.02.27. 13:34
A 84. Oscar-gála jelöltjei és díjazottjai közül sok filmet be sem mutattak itthon, vagy 2011 helyett 2012 márciusára tolták a premieridőpontot. Az öt Oscarral díjazott Hugót ugyan láthatjuk a héten, Glenn Close férfivá maszkírozását nem vetítik a mozik és a meleg Christopher Plummert is csak dvd-n láthatjuk.

A leleményes Hugo

A némafilmessel holtversenyben öt díjat nyert a 84. Oscar-gálán Martin Scorsese 3D meséje, A leleményes Hugo. A maffiafilmek királya ezúttal egy olyan ifjúsági kalandfilmet forgatott, ami a kulcsos-robotos sztorijában és viktoriánus látványvilágában is a nagy sikerű Syberia játékot idézi:  egy pályaudvaron lakó, árva kisfiú (Asa Butterfield) egy különc kislánynál (Chloë Grace Moretz) találja meg azt a kulcsot, ami beindítja az apja félkész robotját, és belerángatja őket életük legnagyobb kalandjába. Bár a filmet 11 kategóriában jelölték Oscarra, csak a technika díjakat gyűjtötte be (legjobb operatőr, díszlet, hangvágás, hangkeverésé és vizuális effekt kategóriákban nyert). Itthon március 1-től láthatjuk a mozikban.

Kezdők

Christopher Plummer 82 évesen kapta meg élete első Oscarját az önmagát kereső, meleg apa megformálásáért, amivel begyűjtötte a BAFTA-díjat és a Golden Globe-ot is. A Kezdők itthon nem került mozikba, de tavaly novemberben megjelent dvd-n. Plummer fiát Evan McGregor alakítja benne.

Albert Nobbs

Meryl Streep nagy riválisa, Glenn Close ezúttal is Oscar nélkül maradt, ráadásul pont A Vaslady vitte el az Albert Nobbs elől a legjobb női főszereplő és a legjobb smink díját. A színésznőt egyébként ezúttal férfivé változtatták: az Albert Nobbsban egy sanyarú sorsú, férfi komornyiknak maszkírozott ír szolgálólányt alakít, aki pont úgy néz ki, mint a robot Robin Williams a Kétszáz éves emberben. Annak ellenére, hogy a forgatókönyvet Glenn Close, John Banville és Prekop Gabriella Szabó István ötletéből írta, a filmet nem mutatták be itthon tavaly, és idei premierdátuma sincs.

Rém hangosan és irtó közel

Tom Hanks legújabb drámája is díj nélkül maradt, pedig jelölték a legjobb film kategóriában és Max von Sydow is esélyes volt a legjobb férfi mellékszereplő Oscarjára, ám az Amerikai Filmakadémia inkább A némafilmest és a Kezdőket díjazta. A film főszereplője egy kisfiú (Thomas Horn), akinek az apja (Tom Hanks) meghal a szeptember 11-i terrortámadásban, így egyedül kell megkeresnie egy zárat a kulcsához, vagyis egyedül kell felnőnie és boldogulnia az életben. Hazai premeir: március 8.

Better Life

Szintén apa-fia drámaként indult az Oscarért idén Better Life, amiben egy illegális bevándorló próbálja tindézser fiát távol tartani az utcai bandáktól, miközben az ellopott kocsijukat keresik. Az apát alakító mexikói színész, Demián Bichir legjobb férfi főszereplő kategóriában volt esélyes, de A némafilmes sztárja, Jean Dujardin kiütötte.

Warrior - A végső menet

Március 1-től láthatjuk a mozikban azt a bunyós filmet, amiért Nick Nolte megkaphatta volna a legjobb férfi mellékszereplő díját, ha nincs Christopher Plummer és a Kezdők.

Krízispont

Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Woody Allent díjazták az időutazós-romantikus Éjfélkor Párizsbanért, J.C. Chandor csavaros bankvilágos sztorija Oscar nélkül maradt. Március 8-tól megtudhatjuk, igaza volt-e az filmakadémiának.

Anonymous

A városrombolós sci-fikre szakosodott Roland Emmerich (lásd Függetlenség napja, Godzilla, Holnapután) megirigyelte Kenneth Branagh Shakespeare-adaptációit, és tavaly ő is leforgatott egyet, hátha összejön neki is a kosztümös filmeknek kötelezően kijáró legjobb jelmez díja. Nem jött be a számítása, az öt kategóriában taroló A némafilmes itt is nyert. Bár az Anonymus sztorija egész érdekes (azt az összeesküvés elméletet dolgozza fel, miszerint valójában Edward De Vere, Oxford grófja írta Shakespeare híres drámáit), mozis premierje nem volt itthon, április 11-én viszont megjelenik dvd-n.