Pakisztán is örül a dokufilmes Oscarnak

2012.02.27. 16:37

Míg Iránban a legjobb idegen nyelvű filmnek örülhettek, a legjobb rövid dokumentumfilm Oscar-díját elnyerő Saving Face stábjának maga a pakisztáni miniszterelnök gratulált hétfőn, Sharmín Obaid-Csinoj kitüntetést is kapott a kormánytól. Az újságírónő filmje a savval leöntött nők sorsát járja körül. A Karacsiban született alkotónak ez a második dokumentumfilmje, 2010-ben a Pakistan: Children of the Taliban című munkájával Emmy-díjat is nyert. A Saving Face társrendezője a brit Daniel Junge volt, akit már korábban is jelölték Emmyre és Oscarra is.

A film egy brit-pakisztáni plasztikai sebész, Mohammad Jawad szemén keresztül mutatja be a Pakisztánban savtámadás áldozatává tett nők életét. Pakisztán a harmadik helyet foglalja el a Thomson Reuters Foundation kutatóintézet nők számára legveszélyesebbnek tartott országainak rangsorában. A feketelistát Afganisztán és a Kongói Demokratikus Köztársaság vezet. A közép-keleti országban becslések szerint évente mintegy száz ember válik savtámadások áldozatává, többségében nők és lányok. Segélyszervezetek azonban úgy vélik, az áldozatok száma magasabb, csak nem jelentik be az eseteket. Az elkövetők legtöbbször dühös férjek, féltékeny vőlegények és visszautasított férfiak. Az egyik áldozat például feleleveníti a filmben, hogyan öntötték arcon savval 13 éves korában, miután visszautasította tanára közeledését. A megtámadott nők és lányok arca sokszor olyan súlyosan roncsolódik, hogy még szemük világát is elvesztik.

A Saving Face még nem szerepelt Pakisztánban a televíziók és a mozik műsorán. Az alkotók elmondták, előbb meg akarják találni a módját annak, hogy a filmben látható nőket ne érje megtorlás azért, mert vállalták arcukat.